Stadsverwarming

Met stadsverwarming worden gebouwen verwarmd op basis van restwarmte zonder dat er gas voor nodig is. Via een leidingnet onder de grond worden bedrijfspanden en woningen voorzien van warmte en warm water.

Gebouwen met stadsverwarming hebben geen eigen cv-ketel. De warmte is afkomstig van een warmtebron uit de buurt en die warmte wordt via leidingen getransporteerd. Het is niet nodig om een zakelijk energiecontract voor gas af te sluiten met stadsverwarming, omdat er geen gas wordt verbruikt. Er is alleen een energiecontract voor elektriciteit nodig.   

Energiebronnen stadsverwarming

De warmte voor stadsverwarming is afkomstig van verschillende energiebronnen.

  1. Restwarmte
    Restwarmte komt vrij tijdens diverse industriële processen van bijvoorbeeld een energiecentrale. Die restwarmte wordt gebruikt om water op hoge temperatuur te houden en te transporteren naar gebouwen met stadsverwarming.
  2. Biomassa
    Biomassa, zoals houtsnippers, worden verbrand om warmte te produceren voor het warmtenet.
  3. Geothermie
    Bij geothermie wordt warm water uit de aarde gehaald. Door een gat te boren van soms wel een kilometer diep komt er warm water naar boven en dat water wordt ingezet voor stadsverwarming.
  4. Oppervlaktewater of afvalwater
    Uit oppervlaktewater of afvalwater wordt met een warmtewisselaar warmte uit het water gehaald. Dit water wordt gebruikt voor stadsverwarming. Oppervlaktewater zijn bijvoorbeeld plassen en afvalwater is onder andere afkomstig van het riool.

Nadeel van stadsverwarming

Wat als een nadeel van stadsverwarming gezien kan worden is dat het voor afnemers slechts mogelijk is om bij één leverancier stadsverwarming af te nemen. Er is geen vrije keuze in leverancier zoals bij gas en stroom. Om te voorkomen dat afnemers van stadsverwarming niet onredelijk hoge kosten betalen voor hun energie, heeft de toezichthouder ACM maximale bedragen vastgesteld die leveranciers voor stadsverwarming mogen vragen.  

Wel een energiecontract voor stroom nodig

Wanneer een gebouw stadsverwarming heeft, is er alsnog een energiecontract voor elektriciteit nodig. Wilt u weten wat het goedkoopste zakelijke energiecontract voor uw bedrijfssituatie is? Maak dan een zakelijke energievergelijking.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk