Opslag Duurzame Energie (ODE)

Opslag Duurzame Energie (ODE) is een heffing die verbruikers van gas en elektra betalen. De ODE is door de overheid ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. Deze heffing is ingegaan op 1 januari 2013 en komt bovenop de belasting die u reeds voor energie betaalde. Over de ODE en de energiebelasting komt nog 21% btw (1 juli 2022 was de btw op energie voor een half jaar verlaagd naar 9%).

Het tarief voor de Opslag Duurzame Energie geldt per kWh voor alle stroomproducten en per m3 voor alle gasproducten. De hoogte van zowel de energiebelasting als de ODE worden jaarlijks vastgesteld door de overheid. Ga naar het overzicht met alle tarieven van de overheidsheffingen

ODE voor subsidieregeling

Met de inkomsten verkregen uit de Opslag Duurzame Energie wordt de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproducten gefinancieerd. Ook wel de SDE+ regeling. Deze subsidie bevordert de productie van duurzame stroom. Bedrijven die bij het opwekken van groene stroom nauwelijks of zelfs niet het milieu belasten, kunnen deze subsidie aanvragen.  

Het bedrag voor de subsidie wordt verrekend per opgewekte kilowattuur of kubieke meter gas. Het verrekende subsidiebedrag is het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en de kostprijs van duurzame energie (afhankelijk van het soort duurzame energie). De kostprijs van duurzame energie is namelijk niet altijd lager dan die van grijze stroom. Door dit verschil financieel te compenseren hoopt de overheid de productie van duurzame stroom te blijven stimuleren. Jaarlijks stelt de overheid een budget beschikbaar voor de subsidie. Bedrijven kunnen aanspraak maken op dit bedrag tot het volledige bedrag vergeven is.   

Gerelateerde energiebegrippen:

Energiebelasting

 

« terug naar de energiebegrippen