Joost Minder.nl
8.9
2118 beoordelingen op Feedback Company

Energieverbruik restaurant

Een belangrijke kostenpost voor een restaurant is de energie. Het is belangrijk om hier een goede inschatting van te maken als u een restaurant begint of wilt overnemen. In de tabel hieronder ziet u wat per jaar het gemiddelde energieverbruik per type restaurant is zodat u een indicatie heeft. 

Gemiddeld energieverbruik restaurant categorieën

Het gemiddelde energieverbruik voor een restaurant verschilt aanzienlijk per type restaurant. Dit heeft te maken met het vloeroppervlak, de apparatuur in de keuken, aantal personeelsleden, enzovoorts. Per categorie kan er desondanks van een gemiddeld energieverbruik worden uitgegaan. In onderstaande tabel ziet u de maatstaven die over het algemeen worden aangehouden. 

Type restaurant Gem. vloeroppervlakte Gem. verbruik elektriciteit p/j Gem. verbruik gas p/j
Café restaurant 111 m2 13.320 kWh 2.220 m3
Luxe restaurant 78 m2 9.360 kWh 1.560 m3
Wegrestaurant 205 m2 24.600 kWh 4.100 m3
Chinees/Indisch restaurant 260 m2 31.200 kWh 5.200 m3

Onderzoek naar gemiddeld energieverbruik restaurant

Bovenstaand gemiddeld energieverbruik van een restaurant is gebaseerd op een onderzoek van Ecofys in opdracht van de overheid. Op basis van dit onderzoek valt te zeggen dat restaurants per vierkante meter gemiddeld onderstaande verbruiken:

  • 120 kWh elektriciteit
  • 20 m3 gas verbruiken

Het gemiddelde energieverbruik van alle restaurants samen ligt op 19.320 kWh elektriciteit en 4.830 m3 gas per jaar. Cafés verbruiken gemiddeld 25.440 kWh elektriciteit en 5.300 m3 gas. Voor deze situatie is een contract voor mkb energie het meest voordelig.

Start uw vergelijking voor de scherpste energietarieven

Vergelijk & bespaar

Bekijk alle actietarieven

8.9
2118 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Bespaartips voor een lager energieverbruik horeca

Duurzaam ondernemen wordt voor veel branches steeds belangrijker, ook voor de horeca. Energieverbruik is een belangrijke peiler binnen duurzaamheid. U kunt kiezen voor groene energie en daarnaast kunt u besparen op het verbruik zelf. Wij zetten de belangrijkste bespaartips op een rij voor een lager energieverbruik in de horeca.

Bespaartips verlichting

  • Ledverlichting is de meest zuinige verlichting. Het lichtverbruik brengt u al snel terug met 80 procent. Tegenwoordig is er ledverlichting in vele soorten. Verschillende kleuren licht en vormgegeven in mooie lichtoplossingen
  • Zet een tijdschakelaar op de etalage- en buitenverlichting
  • Kies voor een bewegingsmelder in ruimtes waar beperkt verlichting nodig is, zoals een magazijn of het toilet.
  • Bekijk alle mogelijkheden voor zakelijk ledverlichting

 

Bespaartips apparaten

  • U kunt 15% besparen door de vaatwasser aan te sluiten op het warmwatercircuit
  • Gaspitten zijn één van de grootste energieverbruikers, laat deze nooit branden als dat niet nodig is
  • Zorg ervoor dat uw koel- en vriesmeubelen optimaal zijn afgedekt, dit levert een forse besparing op
  • Bij de inkoop van apparaten is het energielabel heel belangrijk. De extra investering betaalt zich vanzelf terug

 

Bespaartips verwarming

  • Benut de isolatiemogelijkheden. Dubbel glas is een investering, maar deze verdient u terug. Een quickwin is het dichten van kieren
  • Bekijk de mogelijkheden van warmteterugwinning, dit levert besparingen tot 50% op
  • Kies voor een bewegingsmelder in ruimtes waar beperkt verlichting nodig is, zoals een magazijn of het toilet
  • Vervang een CV-ketel, ouder dan 12 jaar, voor een HR-ketel

Zonnepanelen voor horeca

Aangezien het energieverbruik in de horeca tot een aanzienlijke kostenpost leidt, investeren veel ondernemers in duurzame maatregelen. Zonnepanelen zijn populair gezien de effectiviteit, de lage aanschafkosten en de snelle terugverdientijd. De meeste ondernemers verdienen al binnen vijf jaar hun investering terug. Dit gaat nog sneller wanneer de energietarieven hoog staan. 

Zonnepanelen kunt u leasen of (zakelijk) kopen. Bekijk alle mogelijkheden op onze speciale pagina over zakelijke zonnepanelen

Vergelijk het scherpste aanbod van al deze leveranciers bij Minder.nl

Extra besparingstips voor uw koeling

Dat de koeling een flinke energieslurper is, zal voor u vast niet als een verrassing komen. Door voor deze apparatuur de juiste besparingsmaatregelen te nemen, bespaart u aanzienlijk op het energieverbruik van uw restaurant. We geven u daarom enkele handige tips.

  • Zorg dat er ledverlichting boven de koeling hangt in plaats van gloeilampen. Dit scheelt aanzienlijk in de warmte die wordt afgegeven
  • De koudeleidingen kunt u isoleren. Zo verhoogt u de efficiëntie van de apparatuur 
  • Zorg dat de deurrubbers van uw koeling in tact zijn zodat ze hun werk goed doen. Vervang ze dus op tijd! 
  • Zorg dat de warmte van uw koeling goed weg kan door de condensor schoon te houden. Een teken dat het hoog tijd is voor zo'n schoonmaak is de vorming van ijspegels. 
  • Let op het energielabel wanneer u nieuwe apparatuur aanschaft. Koeling met energielabel A+ is aanzienlijk zuiniger in verbruik dan koeling met energielabel D.

Fiscale voordelen voor restaurants

Uitgaven voor uw restaurant vallen onder de BTW-aftrek. Energiekosten dus ook. U kunt de BTW-teruggave maandelijks ontvangen als voorschot of deze jaarlijks opgeven bij uw BTW-aangifte.

Vanuit de overheid zijn er verschillende regelingen om duurzame investeringen van het bedrijfsleven aan te moedigen. De EIA, energie-investeringsaftrek, is een aantrekkelijke fiscale regeling voor de aankoop van duurzame bedrijfsmiddelen.

Besparingstips voor gemiddeld energieverbruik kantoor

Vul het gemiddelde energieverbruik van uw restaurant in en vergelijk energieprijzen

Start hier met uw vergelijking

8.9
2118 beoordelingen
op Feedback Company

Start hier met uw grootzakelijke vergelijking

bespaar jaarlijks tot wel € 650,-

8.9
2118 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.