Kan ik mijn termijnbedrag (voorschotbedrag) aanpassen?

Bent u MKB’er of ZZP’er dan betaalt u waarschijnlijk maandelijks een termijnbedrag voor uw energieverbruik. Indien u verwacht dat het termijnbedrag niet overeenkomt met de hoeveelheid gas en elektriciteit die u verbruikt, kunt u de zakelijke energieleverancier vragen om een verhoging of een verlaging. Dit doet u online via uw persoonlijke pagina bij de energieleverancier of telefonisch.

Waarom een verhoging van het termijnbedrag?

Stel dat uw bedrijf meer gas en elektriciteit verbruikt dan waarvoor u maandelijks betaalt, dan vraagt de leverancier uiteindelijk om het restant alsnog te betalen. Dit gebeurt bij de jaarafrekening. Aangezien dit bedrag behoorlijk kan oplopen, betaalt u dit bedrag waarschijnlijk liever verdeeld over meerdere maanden dan dat u het bedrag in één keer moet betalen. Vraag daarom om een verhoging. Een energieleverancier gaat hier vaak mee akkoord.

Waarom een verlaging van het termijnbedrag?

Soms neemt het energieverbruik van uw bedrijf af doordat u bijvoorbeeld zonnepanelen heeft aangeschaft en de eigen opgewekte stroom direct door uw bedrijf wordt gebruikt. Dan kunt u de leverancier verzoeken om een verlaging van het termijnbedrag, vaak met tien procent. Houd er wel rekening mee dat de zakelijke energieleverancier niet verplicht is om op uw verzoek in te gaan. Overigens krijgt u het teveel betaalde geld jaarlijks terug van de energieleverancier. Dit bedrag staat op de jaarafrekening.

Waar wordt het termijnbedrag op gebaseerd? 

Het termijnbedrag voor de zakelijke energierekening is gebaseerd op het historisch verbruik van de afgelopen drie jaar op het betreffende adres. In het bedrag zijn meegenomen:

-          De leveringskosten

-          De netwerkkosten

-          Opslag Duurzame Energie en de energiebelasting

-          Btw

Hoe werkt het termijnbedrag voor grootzakelijke bedrijven?

Grootzakelijke bedrijven betalen achteraf de kosten voor hun werkelijke energieverbruik en betalen geen termijnbedrag. Door de telemetriemeter houdt de netbeheerder exact bij hoeveel energie verbruikt wordt en aan de hand van dit verbruik worden de energiekosten berekend. Sommige bedrijven hebben voor elektriciteit een grootzakelijke aansluiting, maar voor gas een kleinzakelijke aansluiting. In dit geval betaalt u voor gas een maandelijks termijnbedrag en voor elektra betaalt u achteraf voor het exacte verbruik.

Terug naar de veelgestelde vragen