Blauwe energie

Blauwe energie is minder bekend dan groene energie, maar minstens zo duurzaam. Ook wordt al jaren geïnvesteerd in de ontwikkeling er van. Water is de energiebron van blauwe energie. Specifieker gezegd, de combinatie van zoet en zout water. Hier kan namelijk energie mee opgewekt worden. Dat komt goed uit, want daar is in Nederland meer dan voldoende van. Hier lees je onder andere hoe blauwe energie opgewekt wordt en hoe duurzaam het is.

Opwekken van blauwe energie

Heel simpel uitgelegd ontstaat er energie door zoet water te mengen met zout water. Hoe werkt dit? Voor het opwekken van blauwe energie zijn er twee membranen nodig. De ene membraan brengt positief geladen deeltjes uit het zoute water naar het zoete water. Dit zijn de natriumionen. De andere membraan brengt de negatief geladen deeltjes van het zoete water naar het zoute water. Dit zijn de choloride-ionen. Meng de positief en de negatief geladen deeltjes met elkaar en er ontstaat een kracht die wordt gebruikt voor stroom. Dit is wat er gebeurt in een energiecentrale voor blauwe energie.

Blauwe energiecentrale  

Blauwe energie wordt in Nederland bij deze blauwe energiecentrale aan de Afsluitdijk opgewekt.

Locaties waar een rivier de zee instroomt, zijn uitermate geschikt voor het opwekken van stroom. Vanwege de combinatie van zoet en zout water die nodig is voor het opwekken van energie. Daarom is de eerste blauwe energiecentrale geopend bij de Afsluitdijk in Nederland. Waar het IJsselmeer de de Waddenzee treft. In eerste instantie was de centrale bedoeld als test. Als alles volgens planning loopt, kan de blauwe energiecentrale uiteindelijk in totaal 500.000 huishoudens voorzien van stroom.    

De blauwe energiecentrale aan de Afsluitdijk

Duurzaamheid van blauwe energie

Net als groene energie is de energiebron van blauwe energie onuitputtelijk. Nederland heeft genoeg water, het raakt niet op. Daarnaast vindt er geen CO2-uitstoot plaats bij het opwekken van blauwe energie. Daardoor wordt het milieu niet aangetast. Bovenal heeft het weer geen invloed op in welke mate energie geproduceerd wordt. In tegenstelling tot zonne-energie en windenergie. Dit maakt het misschien wel dé energiebron voor duurzame stroom. Of het commercieel gezien haalbaar is, is de reden dat het nog in ontwikkeling is. Het uiteindelijke doel is dat tien procent van het energieverbruik in Nederland afkomstig is van de blauwe energiecentrale.

« terug naar de energiebegrippen