<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Je mag meer aftrekken van de omzetbelasting als je zonnepalen op je dak hebt inclusief een kantoor aan huis.     

Ondernemer met kantoor aan huis mag meer aftrekken van de omzetbelasting bij zonnepanelen

   

Bron: Energeia

Datum: 13-12-2017

     

Het Gerechtshof deed onlangs een uitspraak over btw-aftrek van de omzetbelasting bij zonnepanelen op het dak. Een ondernemer liet een woning bouwen waarbij een deel van het huis gebruikt zou worden als kantoor. Door fiscale regelingen kan hij tot tien jaar daarna de btw die hij betaalde voor de bouw van zijn woning aftrekken van zijn omzetbelasting.

Vervolgens liet hij in 2014 zonnepanelen op zijn dak installeren en was hij van mening dat het deel van zijn woning voor zakelijk gebruik was toegenomen. Daarbij ging hij uit van het Fuchs-arrest.   

 


Het Fuchs-arrest vindt zijn oorsprong in Oostenrijk. Een particuliere huizenbezitter plaatste zonnepanelen op zijn dak. Omdat hij stroom produceerde zag hij zichzelf een stroomproducent en vond daarom dat hij door de belastingdienst als ondernemer gezien moest worden. Hierover spande hij een zaak aan en hij werd in het gelijk gesteld door Het Hof van Justitie. Voortaan worden in de Europese Unie particulieren met zonnepanelen als btw-ondernemers gezien, waardoor zij de btw mogen terugvragen van de belastingdienst.


De belastingdienst was het echter niet met de ondernemer eens dat de zakelijke oppervlakte van zijn woning toenam en daarop spande de man een zaak aan. Het Hooggerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloot in het voordeel van de ondernemer.

Welgeteld een voordeel van €277,-

De ondernemer werd niet volledig in het voordeel gesteld. Hij wilde zijn complete dak toeschrijven aan zakelijk gebruik, maar Het Hooggerechtshof vond dat alleen het deel van het dak waarop de zonnepanelen lagen als zakelijk gezien mag worden. Eerst was 22,32% van zijn woning voor zakelijk gebruik en 77,68 % voor privé. Na de uitspraak van de rechter nam de zakelijke ruimte toe met 3,48%. Dit is geen ontzettend groot verschil en levert de ondernemer een financieel voordeel op van €277,-. Was het de moeite waard?  

Kom meer te weten over de fiscale regels bij een kantoor-aan-huis.


Energie vergelijken zakelijk