<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Zonne-energie meeste gegroeid in 2016    

Zonne-energie sterkst gegroeid in 2016 

   

Bron: IEA.org

Datum: 06-10-2017

     

In 2016 is zonne-energie voor de eerste keer sterker gegroeid dan alle andere vormen van energie. Volgens de Internationaal Energie Agentschap (IEA) is het slechts een kwestie van jaren voordat zonne-energie de volledige duurzame energiemarkt domineert.

Vorig jaar was maar liefst 165 gigawatt elektriciteit afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Zonne-energie groeide met 50 procent tot 74 GW waarvan de groei voor bijna de helft in China plaatsvond. Even voor de duidelijkheid: een energiecentrale van 1 GW kan 1 miljoen huishoudens van stroom voorzien. Hieronder ziet u een grafiek van de IEA met de hoeveelheid opgewekte energie per energiebron in 2016.    Zonne-energie is het meest gegroeid in 2016

Bron: iea.org


Lage kostprijs zonne-energie

De aanzienlijke groei van zonne-energie wordt veroorzaakt door de lage kostprijs in combinatie met steun voor investeringen en ontwikkelingen in zonnepanelen. Op een gegeven moment werd zonne-energie (en windenergie) op meerdere energieveilingen wereldwijd verkocht voor 3 cent (dollar) per kWh. Door deze gunstige omstandigheden voor zonne-energie, verwacht de IEA dat in 2022 hernieuwbare energie voor het grootste gedeelte wordt opgewekt met zonnepanelen.

China zorgt voor meeste groei

China zorgde voor de meeste groei, meer dan 40 procent. Een belangrijke reden hiervoor is de smog in Chinese steden. Er wordt druk op de overheid uitgevoerd om hier iets aan te doen en bedrijven op het gebied van luchtverontreiniging houden zich bezig met de ontwikkeling van zonnepanelen. Dit wordt gezien als een effectieve manier om de smog aan te pakken. Begin dit jaar werd bekend gemaakt dat China de komende vier jaar nog eens €340 miljoen in duurzame energie investeert om zo snel mogelijk van de vervuilende kolencentrales af te zijn.

Zakelijke energie

Ook voor zakelijke energie kunt u kiezen voor zonne-energie. Aan het stroometiket van een zakelijke energieleverancier ziet u precies uit welke energiebronnen zijn energie gehaald wordt. Tijdens het zakelijke energie vergelijken via onze online vergelijker kunt u eenvoudig aangeven dat u 100% groene stroom wilt. Ga vervolgens naar 'details' van een groene energieleverancier en u ziet onderaan de pagina het stroometiket. Benieuwd naar het goedkoopste groene energiecontract voor uw bedrijf? Vergelijk direct!

 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk