<< Terug naar het nieuwsoverzicht
  zonne-energie in Nederland steeg vorig jaar met 60 procent      

Zonne-energie in Nederland steeg vorig jaar met 60 procent

   

Bron: Solar Trendrapport

Datum: 26-01-2018

     

Het vermogen aan zonne-energie in Nederland is in 2017 gestegen met 60 procent. In totaal is er 853 megawatt aan zonnestroomvermogen geïnstalleerd, dit is 328 megawatt meer dan in 2016. Inmiddels worden zonnepanelen gezien als een van de belangrijkste duurzame energiebronnen van de toekomst.

In onderstaande grafiek zie je hoe in 7 jaar tijd het aantal zonnepanelen in Nederland is gestegen. In 2010 stond zonnestroom nog in de kinderschoenen en was er in totaal 21 megawattpiek aan vermogen. Sinds 2012 plaatsen veel particulieren zonnepanelen op hun dak en vanaf 2016 investeren ook veel bedrijven zoals agrariërs in zonnestroom. De verwachting is dat de groei zich doorzet in 2018; veel installatiebedrijven van zonnepanelen geven aan voor het komende jaar verschillende nieuwe, grote projecten te hebben. Om even in verhouding te plaatsen hoeveel 853 megawatt zonnestroomvermogen is: het grootste Nederlandse zonnepark van dit moment wekt 30 megawatt op met 126.000 zonnepanelen.   

 

geinstalleerd vermogen zonnepanelen in Nederland

Bron: Nationaal Solar Trendrapport 2018

 

 

Meeste groei in zakelijke zonnepanelen

Het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom lag voor de zakelijke markt net iets hoger dan voor de particuliere markt. 51 procent van het totaal geïnstalleerde vermogen kwam voor rekening van de zakelijke markt tegenover 49 procent voor de particuliere markt. De meeste bedrijven plaatsen zonnepanelen op het dak en een deel heeft ook zonne-installaties op de grond. In de grafieken hieronder staat de verdeling van zonnestroom voor particulier en zakelijk.  

 

geïnstalleerde zonnevermogen bij particulieren en bedrijven

Bron: Nationaal Solar Trendrapport 2018

Zonne-energie meest duurzame bron van de toekomst

Van de totale hoeveelheid stroom die wij in Nederland verbruiken wordt slechts 2,2, procent opgewekt met zonnepanelen. Desondanks behoort zonne-energie tot een van de twee belangrijkste duurzame energiebronnen van de toekomst. Verwacht wordt dat binnen een aantal jaar zonnestroom de goedkoopste en meest duurzame energiebron is. Nederland behoort tot de landen waarbij de groei van zonne-energie het snelst toeneemt.

De genoemde cijfers in dit artikel zijn afkomstig van het Nationaal Solar Trendrapport. Er is geen centraal register waarin alle aansluitingen staan geregistreerd. De inhoud van het trendrapport is gebaseerd op de aantallen die leveranciers van zonne-installaties hebben doorgegeven. 

Groene zakelijke energiecontracten vergelijken

Voor wie een zakelijk energiecontract wil met zonnestroom heeft Minder.nl de duurzaamheidsfilter in de zakelijke energievergelijker. Geef aan dat je 100% groene stroom wilt en dan zie je direct wat het scherpste zakelijke energiecontract voor jouw bedrijf is. 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk