<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Vermogen zonnepanelen verdubbeld  

Vermogen zonnepanelen meer dan verdubbeld in 2018

   

Bron: CBS

Datum: 01-05-2018

     

 

Vorig jaar is het vermogen aan zonnepanelen meer dan verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Met name het bedrijfsleven veroorzaakte deze groei, meldde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In 2017 stond er in Nederland 1500 megawatt aan zonnepanelen en eind 2018 was dit 4400 megawatt. Een stijging van 52 procent.

Met name in Groningen zijn er veel zonneparken bijgekomen. Weilanden in dit deel van het land werden vol geplaatst met zonnepanelen. Het vermogen aan zonnepanelen steeg daar zo sterk dat het energienet niet geschikt was om de grote hoeveelheden opgewekte stroom te verwerken. De zonne-installaties konden niet aangesloten worden op het energienet omdat de stroomkabels vol waren. In absolute aantallen heeft Noord-Nederland de meeste zonneparken en in West-Nederland ligt het meest vermogen aan zonnepanelen.

Miljarden aan subsidie zorgde voor groei

Nederland stelde in twee jaar tijd ongeveer tien miljard euro subsidie beschikbaar voor de installatie van zonnepanelen door bedrijven en particulieren. Deze subsidie zorgde voor de forse groei aan zonnepanelen in ons land.

Zonnepanelenbezitters met een kleinverbuik aan energie profiteren daarnaast van de salderingsregeling. De hoeveelheid opgewekte stroom mag in mindering gebracht worden op het verbruik aan stroom. Hierdoor betaal je als ondernemer met zonnepanelen geen energiebelasting en leveringstarieven voor je gas en stroom. De salderingsregeling geldt nog tot 2023. Vanaf dan wordt de salderingsregeling afgebouwd en krijg je alleen een leveringsvergoeding voor je teruggeleverde energie.