<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Verdienmodel van zakelijke energieleveranciers vraagt om aanpassingen   

Verdienmodel van zakelijke energieleverancier vraagt om aanpassing

   

Bron: Energeia

Datum: 25-08-2017

     

Als zakelijke energieleveranciers de transitie naar duurzame energie willen overleven, dienen zij de huidige rol aan te passen. Hans van Cleef, energie econoom van ABN Amro, stelt in een rapport dat de meeste leveranciers niet goed voorbereid zijn op de veranderingen die de energietransitie met zich meebrengt.

Volgens Cleef loopt het businessmodel van elektriciteitsbedrijven risico. Steeds vaker wordt energie decentraal opgewekt (denk aan een bedrijf met zonnepanelen op het dak) waardoor een zakelijke energieleverancier niet meer tussen de productie en het verbruik hoeft te komen. In de toekomst volstaat het voor een energieleverancier niet meer om enkel energie te produceren of in te kopen en dit te leveren aan de eindverbruiker. Daarom doet hij er verstandig aan om dit oude model te herzien door bijvoorbeeld ook diensten aan te bieden.

Rol in de toekomst

Energieleveranciers moeten goed nadenken over hun toekomstige rol zodat ze van waarde blijven. Cleef oppert dat leveranciers kunnen optreden als aggregator waarbij ze diensten aanbieden om het energienet in balans te houden. Door de wisselende productie van duurzame energie ontstaan er namelijk pieken en dalen op het energienet waardoor storingen kunnen ontstaan.

 Nieuwkomers op de energiemarkt kunnen ook een risico vormen, want als zij wel goed inspelen op de energietransitie kunnen ze het de bestaande zakelijke energieleveranciers lastig maken. Overigens geeft Cleef aan dat Eneco een energieleverancier is die hier wel goed op inspeelt door op te treden als een energiedienstenbedrijf.


>  Lees ook ons blog over hoe onze energievoorziening er in de toekomst uitziet:
     Demand response: de toekomst van energie


Zakelijke energie

Via Minder.nl kunt u eenvoudig zakelijke energie vergelijken. Binnen 2 minuten heeft u een overzicht van het scherpste aanbod gebaseerd op uw bedrijfssituatie en kunt u direct online het zakelijke energiecontract afsluiten. Vergelijk direct en bespaar!


Energie vergelijken zakelijk