<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Twee energieleveranciers op een aansluiting vanaf maart 2018      

Definitief twee energieleveranciers op een aansluiting vanaf 24 maart 2018

   

Bron: ACM

Datum: 20-07-2017

     

De exacte datum waarop klein- en grootverbruikers twee energieleveranciers op één elektriciteitsaansluiting kunnen contracteren is bekend: 24 maart 2018. Vanaf dan kunnen bedrijven een aparte leverancier afsluiten voor bijvoorbeeld hun energieverbruik en een andere leverancier voor de teruglevering van hun energie.

Een energieleverancier per allocatiepunt

Voor deze regeling wordt gebruik gemaakt van allocatiepunten. Dit zijn virtuele punten waar de overdracht van stroom en gas op het energienet naar de elektriciteitsaansluiting van het bedrijf plaatsvindt. Een bedrijf die twee energieleveranciers wil contracteren heeft al een primair allocatiepunt en dient bij de netbeheerder een secundair allocatiepunt aan te vragen. Per allocatiepunt kan een energieleverancier gecontracteerd worden.

De regeling waarbij twee energieleveranciers op één aansluiting gecontracteerd kunnen worden, is interessant voor bedrijven die met hun eigen duurzame energiebron zoals een windmolen energie opwekken. De verwachting is dat door de regeling meer keuzevrijheid op de energiemarkt ontstaat voor de teruglevering van energie en het daarmee voor bedrijven interessanter wordt om in duurzame energie te investeren.  

Aanleiding voor de regeling

Netbeheer Nederland kwam samen met Vereniging Nederlandse Energie Data Uitwisseling met plannen voor de regeling 'twee energieleveranciers op één aansluiting'. De ACM vroeg hier specifiek om vanwege een situatie die zich eerder voordeed. Belangenvereniging Pawex voor exploitanten van windmolens eiste van netbeheerder Liander dat zij voor de teruglevering en de inkoop van energie aparte leveranciers konden contracteren. Destijds was het nog niet mogelijk, maar hier komt vanaf 2018 dus verandering in.    

In een eerder blog gingen we uitgebreid in op hoe het in de praktijk werkt om twee energieleveranciers op één aansluiting te contracteren. Interesse? Lees ons blog: twee energieleveranciers op één aansluiting vanaf 2018.

Zakelijke energieleverancier voor uw bedrijfssituatie

Bent u benieuwd welke zakelijke energieleverancier het beste en scherpste aanbod heeft voor uw bedrijfssituatie? Vergelijk binnen 2 minuten online zakelijke energie en stap direct over.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk