<< Terug naar het nieuwsoverzicht
De SDE+ subsidie voor 2018 wordt waarschijnlijk verlaagd     

SDE+ subsidie voor productie duurzame energie wordt in 2018 verlaagd

   

Bron: Energeia

Datum: 03-08-2017

     

Voor grote zonneparken wordt in 2018 waarschijnlijk het bedrag per kWh van de SDE+ subsidie naar beneden gesteld. Energieonderzoekcentrum Nederland (ECN) certificatie-instelling DNV GL hebben een advies uitgegeven over deze subsidie voor komend jaar.

De SDE+, een subsidie voor de productie van duurzame energie, is opgezet om het voor bedrijven interessant te maken te investeren in duurzame energie. Als in 2018 het basisbedrag per kWh wordt verlaagd, houdt het in dat duurzame energie op zo’n kostenefficiënte manier geproduceerd moet worden dat het rendabel blijft. Op deze manier blijft het voor bedrijven aantrekkelijk om te investeren in zonne- en windenergie. De insteek van de SDE+ is ook dat de productie van duurzame energie rendabel is voor het grootste deel van de producenten.  

Advies voor de SDE+

Het advies van de ECN en DNV GL is ten eerste om een verdeling te maken in grote en kleine zonne-installaties. De grens ligt hierbij op 1 MWp (de hoeveelheid energie die op één moment maximaal geproduceerd kan worden). Zonne-installaties vanaf 15 kWp zouden volgend jaar per opgewekte kWh 11,4 eurocent subsidie moeten krijgen. Dit jaar is het bedrag nog 12,5 eurocent. Het advies voor installaties die groter zijn dan 1 MWp is om 10,9 eurocent per kWh te verstrekken.  

SDE+ 2018 voor windenergie

Ook de subsidie voor windenergie wordt waarschijnlijk aangepast waarbij de hoogte van het bedrag bepaald wordt aan de hand van de windsnelheid in een gemeente. Hoe hoger de windsnelheid, hoe lager het subsidiebedrag per kWh. Voor een regio waar het gemiddeld 8 meter per seconde waait, is het advies om 5,3 eurocent per kWh te verstrekken. Voorheen was dit 6,4 eurocent.

De SDE+ verlaging is vooralsnog een advies die nu aan de markt gepresenteerd wordt. Het kan nog aangepast worden.

Wilt u meer weten over de SDE+? Lees dan ons blog over de SDE+ subsidie: Stimulering Duurzame Energieproductie.

Zakelijke energie 

Heeft u een bedrijf en wilt u een voordelig zakelijk energiecontract afsluiten? Maak dan een online vergelijking en regel direct uw energiezaken. 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk