<< Terug naar het nieuwsoverzicht
De salderingsregeling blijft gelden tot en met 2023. Daarna zijn er meerdere opties.      

Salderingsregeling blijft tot 2023: en daarna?

   

Bron: Energeia

Datum: 14-07-2017

     

Tot 2023 blijft de salderingsregeling voor kleinverbruikers van energie van kracht. De salderingsregeling houdt in dat de zonne-energie die ondernemers en consumenten terugleveren op het net in mindering wordt gebracht op de totale hoeveelheid afgenomen energie. Minister Henk Kamp van Economische zaken schreef dit woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Tegelijkertijd gaf hij ook advies over wat te doen vanaf 2023, na de salderingsregeling.

Salderingsregeling is een hoge kostenpost

De reden dat de regeling voor salderen aangepast moet worden is onder andere omdat het een dure regeling is en de energiemarkt verstoort. Bovendien stimuleert het bedrijven en consumenten niet om minder energie te verbruiken en te investeren in mogelijkheden om energie op te slaan of het energienet in balans te houden.

Kamp opperde twee opties voor na de salderingsregeling:

  1. Voor iedere teruggeleverde kWh stroom, wordt een subsidiebedrag uitgekeerd. Bovenop de terugleververgoeding van de energieleverancier. 
  2. Wanneer een kleinzakelijk bedrijf of een consument zonnepanelen aanschaft ontvangt hij een eenmalige subsidie.

Voordelen van alternatief op salderingsregeling

Het voordeel van deze twee regelingen is dat het de overheid €5 miljard aan kosten scheelt. Dit weegt zwaarder dan de daling in het aantal zonnepanelen dat aangeschaft wordt met deze nieuwe regeling, naar verwachting 12 tot 21 procent. De reacties op het voorstel van minister Kamp zijn positief. In de eerste plaats omdat het voor kleinverbruikers die zelf geen dak hebben waar zij zonnepanelen op kunnen plaatsen, interessant is om toch te investeren in panelen. De terugleversubsidie is namelijk niet afhankelijk van de locatie.

Welke regeling daadwerkelijk wordt doorgevoerd is aan het volgende, zittende kabinet. Wel is een belangrijke voorwaarde dat de kleinverbruikers een slimme meter hebben. Onder andere omdat dit nodig is voor het verstrekken van de terugleversubsidie.

Zakelijke energie vergelijken

Wilt u een zakelijk energiecontract? Ga dan naar onze energievergelijker. Binnen twee minuten ziet u het scherpste aanbod van alle energieleveranciers. 
Levert u al terug op het energienet? Lees dan ook onze blog 'online zakelijke energie vergelijken met zonnepanelen: waar let u op?'


Energie vergelijken zakelijk