<< Terug naar het nieuwsoverzicht
regulering van het netbeheer moet aangepast worden om de transitie naar duurzame energie te versnellen     

Regulering netbeheerders vraagt om aanpassingen voor versnellen van energietransitie

   

Bron: Ecorys

Datum: 18-09-2017

     

De werkzaamheden van netbeheerders die zij uitvoeren voor de transitie naar duurzame energie moet beter gereguleerd worden door de overheid. Netbeheerders spelen hier namelijk een belangrijke rol in, maar inzicht in hun prestaties ontbreekt momenteel.

Diverse energiebedrijven, waaronder Nuon, Essent en Budget Energie, lieten hier onderzoek naar uitvoeren door onderzoeksbureau Ecorys. In het onderzoeksrapport staan concrete adviezen op welke manier de regulatie veranderd kan worden.

Huidige regulering van het netbeheer

De huidige regulatie houdt in dat netbeheerders aan bepaalde normen moet voldoen, zoals het aantal minuten dat er een stroomstoring is. De Autoriteit Consument & Markt houdt toezicht op deze markt. Maar als het om diensten op het gebied van de energietransitie gaat, zoals de aansluiting van een windmolenpark op het energienet of de installatie van laadpalen voor elektrische auto’s, is niet duidelijk hoe netbeheerders hierop presteren. Hoe lang is bijvoorbeeld de wachttijd voordat een oplaadpaal geïnstalleerd is? Diverse energieleveranciers zien de netbeheerder als een belangrijke organisatie om de transitie naar duurzame energie te bevorderen en zij vinden daarom dat toezicht op deze prestaties moet worden gehouden.  

Voorgestelde verbeteringen

De werkzaamheden van netbeheerders zijn belangrijk voor de energietransitie. In het onderzoeksrapport wordt daarom advies gegeven hoe netbeheerders hierop beoordeeld kunnen worden. Het advies is onder andere dat inzichtelijk moet worden wat de kwaliteit is van het uitlezen van slimme meters, dit wordt namelijk vanaf afstand door de netbeheerder gedaan. Als advies wordt ook gegeven om afnemers de diensten van netbeheerders te laten beoordelen en de wachttijden in kaart brengen voor de installatie van laadpalen.

Energietransitie bevorderen

Door de regulering aan te passen kunnen diverse marktpartijen, waaronder energieleveranciers, de energietransitie versnellen. Om een snelle start te maken adviseert Ecorys alle netbeheerders nu al om meer inzicht te geven in hun prestaties op dit gebied, zodat we aan de doelstellingen van het energie-akkoord kunnen voldoen.  

Zakelijke energie

Heeft u een zakelijk energiecontract nodig? Minder.nl is een zakelijke energievergelijker. Wanneer u een online energievergelijking maakt, ziet u binnen 2 minuten het beste aanbod uit de markt die u vervolgens direct online kunt afsluiten. Vergelijk energie en bespaar eenvoudig op uw zakelijke energiekosten.


Energie vergelijken zakelijk