<< Terug naar het nieuwsoverzicht
 Minister Wiebes gaat onderzoeken hoe we het beste de cv-ketel kunnen vervangen door de warmtepomp       

 Onderzoek naar het verbieden van de cv-ketel 

   

Bron: Volkskrant

Datum: 18-12-2017

     

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gaat onderzoeken of er een verbod op de traditionele gasketel (cv-ketel) mogelijk is. Hiervoor in de plaats zou er een hybride verwarmingssysteem geplaatst kunnen komen, alleen ziet de minister in dit laatste nog niet de ultieme oplossing. Aangezien de laatste tijd veel in het nieuws kwam dat we 'van het gas af moeten' vindt de D66 en CDA het belangrijk om een plan te ontwikkelen voor de uitfasering van de gasketel en daarom dringen zij hierop aan bij minister Wiebes.

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht of van grondwater om een pand of woning te verwarmen. Het is een duurzaam verwarmingssysteem omdat de CO2-uitstoot drastisch verlaagd wordt. Dit is voor CDA en D66 een belangrijke reden waarom zij vaart achter het plan willen en daarnaast speelt voor hun ook de comfort mee en de problemen rondom de gaswinning in Groningen.  

Hybride warmtepomp

Er zijn meerdere alternatieve mogelijkheden voor de gasketel. Zoals de warmtepomp of een pelletkachel waarbij houtkorrels gebruikt worden om te verwarmen. Ook een hybride warmtesysteem waarbij de warmtepomp is gecombineerd met de cv-ketel is een alternatief. Het hybride systeem ziet Minister Wiebes vooral als een oplossing op het moment dat we meer groen geproduceerd gas in Nederland hebben dat ook nog betaalbaar is. Dit ontbreekt momenteel nog. Wel kan een hybride systeem op de korte termijn voor minder CO2-uitstoot zorgen en is het ook een goede methode om pieken op het energienet te voorkomen zodat het net in balans blijft. Op momenten dat het werkelijk koud is, kan het gasgedeelte van het hybride systeem gebruikt worden waardoor er geen enorme piek in de stroomvraag ontstaat.

Uitdagingen bij een warmtepomp

Momenteel heeft het gebruik van een warmtepomp waarbij helemaal geen gas gebruikt wordt nogal wat uitdagingen. Als we allemaal van dit systeem gebruik maken, moet het energienet binnen korte tijd verzwaard worden om de vraag naar stroom goed te kunnen opvangen. Daarnaast moeten voldoende installateurs op korte termijn kennis opdoen over de warmtepomp voor de installatie. Bovendien werkt een warmtepomp het beste in combinatie met vloerverwarming en minder goed met gewone radiatoren. Er hangt nogal een prijskaartje aan het vervangen van de radiatoren door vloerverwarming, waardoor de terugverdientijd langer dan tien jaar wordt.

Nog vooral veel cv-ketels

Remeha, installateur van verwarmingstoestellen, geeft in de Volkskrant aan dat ongeveer tien procent van alle verwarmingssystemen die zij nu installeren een warmtepomp is. Het overgrote deel is dus nog steeds een cv-ketel. Echt grote veranderingen in het duurzaam verwarmen van panden blijven vooralsnog uit. Zowel Remeha als de installatiebranche vinden het belangrijk dat alternatieve systemen gesubsidieerd worden om het gebruik ervan te stimuleren.