<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Met onderwatervliegers energie opwekken in de zee      

Onderwatervliegers: energie opwekken op de bodem van de zee

   

Bron: Minesto 

Datum: 30-06-2017

     

Het Zweedse bedrijf Minesto ontwikkelt onderwatervliegers waarmee groene energie opgewekt kan worden in het zeewater. Vanuit een Europees regionaal fonds uit Wales kregen ze al 13 miljoen euro om te investeren en daar komt nu 3 miljoen euro bovenop van het Europese KIC InnoEnergy. Wordt dit de toekomst van duurzame energie?

De werking van de onderwatervliegers

Het systeem werkt als volgt: met een zwaar blok wordt de onderwatervlieger onder water gehouden en vanaf daar loopt een kabel die bevestigd is aan een turbine en vleugels. Door de vleugels kun je de onderwatervlieger vergelijken met een vlieger in de lucht; het maakt dezelfde beweging en beweegt een aantal keer sneller dan de stroming van het water. Met het water die met volle snelheid door de turbine stroomt, wekt een generator stroom op. De opgewekte stroom wordt via kabels getransporteerd naar de kust. Volgens Minesto zelf is het grote voordeel van deze energieproductie de voorspelbaarheid aangezien de stroming van het water constant is.


Onderwatervliegers groene energie
De onderwatervlieger. Bron: Minesto.


De 16 miljoen die Minesto heeft ontvangen wordt waarschijnlijk besteed aan een pilot bij de kust van Wales. Als eerste test worden er drie onderwatervliegers vijftien meter onder water geplaatst. Benieuwd naar het gewicht van een onderwatervlieger? Zo’n zevenduizend kilo.

Groene zakelijke energie vergelijken

Het duur nog wel even voordat het mogelijk is om een zakelijk energiecontract af te sluiten met energie opgewekt door de Zweedse onderwatervliegers. Wilt u tot die tijd alvast een ander groen zakelijk energiecontract? Dat kan. Maak een zakelijke energievergelijking en zet de duurzaamheidsfilter aan. Zo vergelijkt u uitsluitend groene energiecontracten.  


Energie vergelijken zakelijk