<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Hackers kunnen eenvoudig zonnepanelen afschakelen van het energienet        

Hackers kunnen eenvoudig bij omvormers van zonnepanelen

   

Bron: Energeia

Datum: 07-08-2017

     

Omvormers van zonnepanelen zijn niet goed beveiligd waardoor ze makkelijk te kraken zijn voor hackers, blijkt uit een rapport van computerbeveiligingsservice ITsec. Stel dat hackers toegang tot de omvormer krijgen, is het risico dat de zonnepanelen worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet. Landelijke netbeheerder TenneT geeft aan een uitval te kunnen opvangen tot 1 GW.

Dat omvormers makkelijk te kraken zijn bleek uit een afstudeerscriptie van Willem Westerhof die onderzoek deed naar omvormers van marktleider SMA. Een omvormer is een apparaat waarmee wisselstroom wordt omgezet in gelijkstroom en andersom (beide een type stroom). Westerhof heeft geen onderzoek gedaan naar de producten van andere fabrikanten, maar verwacht dat zij de omvormers nog minder goed beveiligd hebben. Meerdere betrokken partijen zoals TenneT en het ministerie van Economische Zaken besteden aandacht aan het onderzoeksrapport, maar hebben nog niet voldoende actie ondernomen volgens Westerhof.  

Wachtwoord omvormer zonnepanelen

De omvormers kennen onder andere beveiligingslekken doordat eigenaren van zonnepanelen niet als advies krijgen om het wachtwoord aan te passen die standaard ‘0000’ is. Ook is er een gevaar rondom de superwachtwoorden van fabrikanten. Is een hacker in staat om deze te kraken, dan kan hij bij alle omvormers van SMA waardoor hij toegang krijgt tot veel meer zonnepanelen. Als de hacker veel installaties tegelijkertijd van het energienet loskoppelt, komt de netbeheerder in de problemen.

Oplossing voor beveiligingslek omvormer zonnepanelen

Volgens Westerhof zijn er meerdere oplossingen, waarvan er één is om de omvormer niet met het internet te verbinden. Een omvormer is dan alleen te kraken als de hacker naast de zonne-installatie staat. Het nadeel hiervan is dat niet alle functies meer beschikbaar zijn. Ook vindt Westerhof het belangrijk om certificaten uit te reiken voor computerbeveiliging.

Zakelijke energie vergelijken

Bent u op zoek naar een zakelijk energiecontract voor uw bedrijf? Maak dan een online energievergelijking op onze website. Binnen 2 minuten heeft u het beste aanbod voor uw bedrijf inzichtelijk.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk