<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Op de maasvlakte zijn twee kolencentrales gesloten    

Twee kolencentrales op de Maasvlakte gesloten

   

Bron: Energeia

Datum: 03-07-2017

     

Afgelopen vrijdagnacht om 00:00 zijn twee kolencentrales van energieproducent Uniper op de Maasvlakte gesloten. In het energieakkkoord was afgesproken dat de vijf oudste kolencentrales van Nederland hun deuren moesten sluiten. Met de laatste twee kolencentrales op de Maasvlakte is hier aan voldaan. Zeventig mensen verliezen met deze sluiting hun baan.

Zes megaton CO2-uitstoot

In 1973 werd de eerste kolencentrale van Uniper geopend, een jaar later de tweede centrale. In vergelijking met de andere kolencentrales die zijn gesloten vanwege het Energieakkoord produceerden deze twee de grootste hoeveelheid elektriciteit. In totaal 1100 Megawatt. Dit ging samen met een CO2-uitstoot van zes megaton, wat neerkwam op drie procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot.

Het energieakkoord stamt uit 2013. Vanwege de afspraken in dit akkoord sloten vorig jaar op 1 januari de eerste drie kolencentrales: van EPZ, Engie en RWE. In de tussentijd is ook een nieuwe centrale op de maasvlakte van Uniper geopend: de Maasvlakte Power Plant 3 (MPP3).

Zakelijke energie vergelijken

Minder.nl is de eerste zakelijke energievergelijker voor zowel ZZP, MKB als grootzakelijke bedrijven. Met een online energievergelijking op onze website vindt u binnen twee minuten het scherpste aanbod. Maak een energie vergelijk zakelijk.