<< Terug naar het nieuwsoverzicht
De eerste klimaatneutrale waterstofcentrale komt in de Eemshaven    

Eerste klimaatneutrale waterstofcentrale komt in de Eemshaven

   

Bron: Volkskrant

Datum: 07-07-2017

     

De eerste waterstofcentrale voor het klimaatneutraal opwekken van energie komt in de Eemshaven in Noord-Nederland. Nuon, de Noorse oliemaatschappij Statoil en Gasunie investeren hier gezamenlijk in. Vanaf 2023 is de waterstofcentrale actief.

De waterstofcentrale krijgt een vermogen van 440 Megawatt, dit komt neer op 1,4 procent van het vermogen die alle energiecentrales gezamenlijk kunnen produceren. De waterstofcentrale is vernieuwend, omdat het als eerste een serieuze energiecentrale is die klimaatneutraal gaat produceren en daarnaast wordt nog bijna nergens CO2 in de grond opgeslagen.  

De werking van de waterstofcentrale

De waterstofcentrale werkt als volgt: eerst wordt waterstof geproduceerd met behulp van aardgas door de Noorse oliemaatschappij Statoil. Dit proces is niet CO2-neutraal, maar de CO2 die daarbij vrij komt wordt in de grond opgeslagen. Vervolgens wordt met waterstof groene energie geproduceerd.

De Eemshaven is qua locatie een strategische plek, omdat Duitsland, Noorwegen en Nederland met flinke stroomkabels zijn verbonden, de aardgasinfrastructuur is daar goed geregeld en een gedeelte van de windenergie die op de Noordzee is opgewekt komt hier binnen.  

Waterstofcentrale als oplossing van een probleem

Nuon ziet dit project als een noodoplossing. We zijn nog niet in staat om duurzame energie op grootschalig niveau op te slaan, dus moet er een alternatief komen om op continue basis groene energie te produceren. In dit geval is het de waterstofcentrale. En ze hebben toekomstplannen: op een gegeven moment wordt de waterstof gemaakt van water en niet meer van aardgas (dus geen CO2-uitstoot meer) en de waterstof wordt opgeslagen in ammoniakvorm, dit is efficiënter qua opslag en gebruik. De nieuwe energiecentrale zal in het begin nog niet rendabel zijn en daarom krijgen ze subsidie vanuit de subsidieregeling SDE+, een mooi bedrag van 200 miljoen.

Groene zakelijke energie

Wilt u alvast groene energie voor uw onderneming? Maak dan een zakelijke energievergelijking op Minder.nl. Selecteer op 'toon alleen groene elektriciteit en groen gas' en dan heeft u binnen 2 minuten een duidelijk overzicht van het duurzame aanbod. 


Energie vergelijken zakelijk