<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Klimaatdoelen slechts voor de helft bereikt met de maatregelen van het nieuwe kabinet    

Het kabinet haalt slechts de helft van de klimaatdoelen

   

Bron: Volkskrant

Datum: 02-11-2017

     

Met de klimaatmaatregelen van het nieuwe kabinet wordt slechts de helft van de klimaatdoelen behaald. Het doel is om 49 procent minder CO2 uit te stoten in 2030 ten opzichte van 1990, wat neerkomt op 56 megaton minder CO2. Maar uit een recent verschenen onderzoeksrapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat de klimaatmaatregelen in het slechtste geval goed zijn voor een vermindering van 11 megaton.

Op verzoek van Jesse Klaver van Groenlinks deed het PBL onderzoek naar hoeveel CO2 de plannen van het kabinet daadwerkelijk besparen. In de meest positieve situatie bespaart het kabinet volgens PBL 26 megaton CO2 en in de minst gunstige situatie 11 megaton.

Het PBL had ook positief nieuws: om de 49 procent reductie te behalen, is het voldoende om 41 megaton CO2 minder uit te stoten in plaats van de eerder genoemde 56 megaton. Aangezien we steeds minder elektriciteit verbruiken en er meer windenergie op zee wordt opgewekt, kan dit getal bijgesteld worden.   

Meest energiebesparende maatregelen

De drie maatregelen die volgens het kabinet het meeste bijdragen aan minder CO2 uitstoot zijn:

-          Sluiting van de kolencentrales

-          Een minimaal bedrag instellen die elektriciteitscentrales moeten betalen om CO2 uit te mogen stoten

-          Opvangen van CO2 en dit opslaan in lege gasvelden

Meer budget nodig

Het PBL geeft aan dat met het huidige klimaatbudget van de overheid, €3,2 miljard, de doelen niet behaald worden. Het PBL geeft aan dat hier €7 - €10 miljard voor nodig is, dit komt neer op 1 - 1,5 procent van de omvang van de economie.

Over Minder.nl

Zakelijke energievergelijker Minder.nl helpt MKB, ZZP en Grootzakelijk aan de scherpste energiecontracten. Vergelijk binnen 2 minuten zakelijke energieleveranciers en kies direct het voordeligste aanbod voor uw bedrijfssituatie. 


Energie vergelijken zakelijk