<< Terug naar het nieuwsoverzicht
innovatief opslagsysteem van Tennet in gebruik       

Innovatief opslagsysteem van netbeheerder TenneT in gebruik

   

Bron:  ANP

Datum: 30-11-2017

     

Netbeheer Tennet maakt sinds vorige week gebruik van een innovatief opslagsysteem voor energie. Het systeem staat in Almelo met als doel om de schommelingen van stroom op het energienet op te vangen. Naarmate de hoeveelheid windenergie en zonne-energie in ons land toeneemt, wordt zo’n opslagsysteem steeds belangrijker.

Combinatie van twee technieken

Het opslagsysteem slaat op hoge snelheid energie op en kan het ook weer snel terugleveren op het energienet. Twee technieken worden gecombineerd: aan de ene kant de KINEXT-vliegwieltechnologie die continu, voor kortere periodes, direct stroom levert als de duurzame energieproductie even op een laag pitje staat (bijvoorbeeld bij gebrek aan wind). Aan de andere kant is er de batterij die wordt ingezet wanneer de productie van duurzame energie langdurig op een laag pitje staat. Tennet gebruikt deze combinatie, omdat een grote batterij minder goed werkt als hij vaak en veel wordt ingezet. Zo blijft de kwaliteit van de accu langer behouden.  

Schommelingen op het energienet

Wanneer er bijvoorbeeld harde wind is, wordt veel duurzame energie geproduceerd waardoor er een piek op het energienet ontstaat. Soms wordt er zelfs zoveel geproduceerd dat een deel verloren gaat, maar nu kan dat opgeslagen worden in de batterij. Op het moment dat het windstil is en er weinig productie is, kan het opslagsysteem van TenneT zijn werk doen en bedrijven en consumenten van energie blijven voorzien. Op deze manier worden de schommelingen van stroom op het energienet opgevangen en blijft het net beter in balans.   

S4 Energy produceerde het opslagsysteem en het is een goede voorbereiding op de toekomst, want als het zich verder ontwikkelt zijn mogelijk kolencentrales niet meer nodig. Tennet geeft aan dat de energiecentrales zoals ze nu bestaan op de lange termijn verdwijnen en daarvoor in de plaats komen kleine, lokale energiecentrales zoals windmolenparken. Met deze vorm van energie-opslag ontstaan virtuele energiecentrales.          

Wilt u meer weten over de toekomst van energie? Dan is deze blog wellicht interessant voor u:

Demand response: de toekomst van energie

Zakelijke energie via Minder.nl

Via Minder.nl sluit u direct online het scherpste zakelijke energiecontract af. Vergelijk binnen 2 minuten alle zakelijke energieleveranciers en kies het beste aanbod voor uw bedrijfssituatie. 

 


Energie vergelijken zakelijk