<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Grootschalige opslag van duurzame energie    

Nederland moet snel investeren in grootschalige seizoensopslag 

   

Bron: Energeia.nl

Datum: 13-10-2017

     

Nu de overheid en het bedrijfsleven investeren in duurzame energie is het belangrijk om te focussen op grootschalige seizoensopslag zodat er in de winter ook voldoende duurzame energie is. Branchevereniging FME en NL Ingenieurs vinden grootschalige opslag onmisbaar voor een betrouwbaar en betaalbaar energienet en schreven daarom gezamenlijk een tien-puntenplan.   

Op dit moment ligt de focus vooral op korte termijn oplossingen, zoals opslag voor korte termijn en het sturen van de vraag naar energie. Er moet echter een oplossing komen voor als we een lange periode niet voldoende duurzame energie hebben, zoals in de winter. FME en NL Ingenieurs zien kansen in grootschalige seizoensopslag. In de zomer is het aanbod van duurzame energie vaak groter dan de vraag en gaat het overschot verloren. In de winter is er juist weer meer vraag dan aanbod. Grootschalige seizoensopslag biedt hier uitkomst: er is geen verspilling meer van duurzame energie en er kan altijd aan de vraag naar duurzame energie worden voldoen.

Het 10-puntenplan voor opslag van energie

Het 10-puntenplan bestaat uit tien adviezen voor zowel de overheid als het bedrijfsleven waarmee de ontwikkeling van grootschalige seizoensopslag wordt gestimuleerd. Vier van de tien adviezen zijn:

  1. Investeer in projecten voor grootschalige opslag. Momenteel wordt dat niet voldoende gedaan en er kan jaren overheen gaan voordat er nieuwe technieken zijn.
  2. Zorg dat de innovatie in Nederland zich richt op grootschalige opslag van energie nu er steeds vaker oplossingen voor kleinschalige opslag op de markt komen.
  3. Zorg dat regelgeving die de ontwikkeling van grootschalige opslag van energie belemmert zo snel mogelijk wordt aangepast.
  4. Betrek de omgeving (consumenten) bij projecten voor grootschalige opslag zodat er draagvlak ontstaat.

Voor Nederland ligt er een kans om zich te ontwikkelen tot een Europese Energie- en Innovatiehub, maar daarvoor moet wel zo snel mogelijk geïnvesteerd worden in grootschalige opslag.


Download het 10-puntenplan van FME en NL Ingenieurs.


Lees ook ons blog over de toekomst van energie waarin we uitleg geven waarom opslag van energie belangrijk is en wat demand response hiermee te maken heeft.