<< Terug naar het nieuwsoverzicht
 Herkomst grijze stroom moet binnenkort verplicht vermeld worden      

Herkomst grijze stroom verplicht vermelden

   

Bron: AD

Datum: 02-02-2018

     

 

Energieleveranciers zijn binnenkort verplicht om te vermelden waar hun grijze stroom vandaan komt. Voor groene stroom bestond deze regel al en nu moeten energieleveranciers van grijze stroom hier ook aan voldoen. De Christenunie en D66 dienden samen een voorstel in die voldoende steun kreeg van de oppositie.

Momenteel wordt alleen de herkomst van groene stroom getraceerd met groencertificaten, de zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO). Het is een bewijs dat groene stroom daadwerkelijk duurzaam geproduceerd is. Op het stroometiket van de energieleverancier ziet de elektriciteitsverbruiker vervolgens met welke energiebronnen de stroom is opgewekt. Voor grijze stroom was dit proces nog niet verplicht maar nu het voorstel van D66 en CU is goedgekeurd, krijgen energieleveranciers van grijze stroom binnenkort ook te maken met certificaten.

Bewustwording over stroom

D66 vindt het belangrijk dat mensen weten waar hun stroom vandaan komt. “Wij willen betere info en meer bewustwording zodat mensen een groenere keuze kunnen maken,” vertelt D66-parlementariër Rob Jetten.

Carla Dik-Faber van de Christenunie vindt het logisch dat de groencertificaten ook verplicht gesteld worden voor energieleveranciers van grijze stroom aangezien dit ook al verplicht is voor de groene energieleveranciers. Zij vindt het belangrijk dat mensen weten waar ze voor kiezen als ze klant worden bij een bepaalde leverancier.

Wet Vet

Het voorstel is onderdeel van de Wet Vet (voortgang energietransitie) die is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Nu ligt de Wet Vet ter goedkeuring bij de Eerste Kamer. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat betwijfelt echter de uitvoerbaarheid van het stroometiket voor grijze stroom. Uitvoerbaarheid is juist datgene waar de Eerst Kamer op let bij het goedkeuren van een wet en daarom kan de twijfel van Minister Wiebes er alsnog voor zorgen dat de wet wordt afgekeurd.  

Minister Wiebes heeft er weinig vertrouwen in dat het certificatensysteem op de Europese markt gaat werken, omdat hij verwacht dat er weinig enthousiasme is onder alle lidstaten. Zo’n systeem is wel nodig om de wet te laten slagen, omdat veel van onze grijze energie geïmporteerd wordt vanuit het buitenland. Overigens wil Minister Wiebes onderzoeken of de ‘ambitieuze lidstaten’ van Europa wel interesse hebben in een certificatensysteem voor grijze stroom.  

Groene of grijze stroom 

Zoek je een zakelijk energiecontract dan kun je met onze energievergelijker binnen 1 minuut alle energieleveranciers vergelijken. Vervolgens kun je ook selecteren op grijze of groene stroom met de duurzaamheidsfilter. Benieuwd wat voor jou het beste aanbod is? Vergelijk dan vandaag nog.

 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk