<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Grote gasvondst in de Noordzee    

Grote gasvondst in de Noordzee

   

Bron: NRC

Datum: 29-09-2017

     

In de Noordzee is 20 kilometer van Schiermonnikoog een grote gasvondst gedaan. Dat meldt het consortium het Britse gas-exploratiebedrijf Hansa Hydrochemicals, Energiebeheer Nederland en Oranje-Nassau Energie.  


De grove schatting is dat er in totaal 50 tot 60 miljard kubieke meter gas te vinden is in de Noordzee op vijf verschillende locaties waarvan vier op Nederlands grondgebied (zie de afbeelding). Deze hoeveelheid komt overeen met het totale gasverbruik van Nederland in anderhalf jaar tijd. De gasvondst is opvallend omdat het om een uitzonderlijk grote hoeveelheid gaat. Voorheen werden in Nederland hoeveelheden gevonden van 0,5 tot 1 miljard kubieke meter gas, maar dit is mogelijk de grootste vondst sinds 25 jaar.


20 km vanaf Schiermonnikoog is een grote gasvondst gedaan

Bron: NRC


Overigens vindt Energie Beheer Nederland (EBN) dat hun Britse partner de vondst te rooskleurig inschat. Zelf gaan zij uit van een hoeveelheid rond de zes miljard kubieke meter gas. Dit verschil komt doordat zij vooralsnog de vondst van één gasveld tellen en nog niet de overige mogelijke velden meetellen. Hier moet nog verder naar geboord worden om meer zekerheid te krijgen.


Gasvelden in de Noordzee

Positief is dat de gasvelden in de Noordzee liggen en niet in de Waddenzee die veel kwetsbaarder is. Bovendien kan het gas getransporteerd worden via bestaande pijpleidingen. Voor onze gasexport is deze vondst positief. Al jarenlang is deze export voor Nederland belangrijk, maar de gasvoorraad en -winning loopt momenteel terug. TNO berichtte onlangs dat we mogelijk binnen vier jaar meer gas uit het buitenland halen dan uit onze eigen bodem.  


Gasprijzen

Het is altijd afwachten wat zo’n gasvondst met de gasprijs doet. Benieuwd hoe de gasprijs momenteel is voor zakelijke energie? Binnen 2 minuten maakt u op Minder.nl een online vergelijking en ziet u de scherpste tarieven voor uw bedrijfssituatie. Maak direct een vergelijking en u ziet direct wat u bespaart.


Energie vergelijken zakelijk