<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Nuon en Essent gaan naar de rechter vanwege ACM besluit    

Essent en Nuon naar rechter om besluit ACM

   

Bron: fd.

Datum: 12-06-2017

     

Essent en Nuon zijn naar de rechter gestapt, omdat zij het oneens zijn met een uitspraak van de ACM over de commerciële activiteiten van netbeheerder Alliander. De ACM concludeerde namelijk dat de nevenactiviteiten van Alliander niet in strijd zijn met de splitsingswet, terwijl Nuon en Essent dit wel vinden.

De activiteiten waar het precies om draait zijn die van dochterbedrijven Allego, Mpare, EXE en Hoom.  Zij houden zich onder andere bezig met energiebesparingsdiensten en laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. In 2015 kaartte Essent al aan bij de ACM dat de nevenactiviteiten van Alliander in strijd waren met de splitsingswet, ook wel de Wet onafhankelijk netbeheer (Won). Hierin staat dat een netwerkbedrijf alleen commerciële activiteiten mag uitvoeren als die te maken hebben met netbeheer, maar niet als het gaat om de productie, handel en verkoop van energie. De ACM kwam na de melding van Essent echter met het besluit dat er niet voldoende aanknopingspunten zijn om die activiteiten te verbieden, omdat het volgens haar verband hield met infrastructuur.

Essent was het niet eens met de uitspraak van de ACM en besloot daarom om naar de rechter te stappen, Nuon sloot daarbij aan. Eind deze zomer wordt de uitspraak verwacht.