<< Terug naar het nieuwsoverzicht
energietransitie komt voor rekening van minderwelgestelde    

Kosten energietransitie wordt door een steeds kleinere groep betaald

   

Bron: de Volkskrant

Datum: 07-10-2017

     

Door de investeringen in zonnepanelen komt de rekening voor de transitie naar duurzame energie bij een steeds kleinere groep te liggen. Martin Sommers, Volkskrantjournalist, beschreef afgelopen weekend in een column wat het effect is van de transitie naar duurzame energie. Door de manier waarop de ODE en energiebelasting worden geheven, betalen de grootste voorstanders van duurzame energie het minste aan de energietransitie. De kosten komen te liggen bij een steeds kleiner wordende groep.

Wanneer het principe ‘de vervuiler betaalt’ geldt, betalen de mensen die investeren in zonnepanelen of warmtepompen steeds minder voor vervuiling van het milieu. Doordat ze minder gas en stroom van het energienet afnemen, hoeven ze minder af te dragen aan energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Dit zijn twee heffingen die iedereen over iedere verbruikte kWh elektriciteit en m3 gas betaalt. Dus hoe meer energie iemand zelf opwekt, hoe minder heffingen hij betaalt. Degenen die niet investeren in duurzame maatregelen zoals zonnepanelen, blijven nog wel energiebelasting en ODE betalen. De opbrengsten hiervan zijn voor subsidies waarmee de opwek van duurzame energie wordt bekostigd.  

Er zijn echter twee dingen aan de hand.

1: niet iedereen heeft de mogelijkheid om te investeren in duurzame energie omdat ze:

  • geen geld hebben om zonnepanelen aan te schaffen
  • geen dak bezitten waarop ze panelen kunnen plaatsen (omdat ze op de begane grond wonen bijvoorbeeld)
  • als principe hebben dat iedereen moet bijdragen aan de transitie naar de duurzame energie    
  • huurders zijn

2. Hoe meer mensen zonnepanelen aanschaffen, hoe hoger het tarief voor de ODE wordt.

De overheid ziet de energiebelasting en ODE als een standaard inkomstenbron. Zijn er extra inkomsten nodig voor duurzame maatregelen, dan verhoogt zij de heffingen (tot 2020 moet bijvoorbeeld de energiebelasting €200 miljoen extra opbrengen). Echter, naarmate meer mensen zonnepanelen hebben, wordt minder gas en stroom van het energienet afgenomen en dalen de inkomsten voor de overheid. Daarom verhoogt zij de tarieven voor de heffingen, die voor rekening komen van een steeds kleiner wordende groep (de drie hierboven genoemde).

Liefhebbers van windmolens betalen het minst

Toen de ODE werd geïntroduceerd (in 2013) was het bedrag slechts een paar euro per jaar, maar inmiddels is de ODE aanzienlijk toegenomen. Voor MKB’ers stijgt in 2018 de energierekening met €90,-, grotendeels door de ODE. Financieel gezien profiteren bovenstaande vier groepen niet van de energietransitie, maar betalen zij juist steeds meer aan vaste lasten. Het effect dat zich voordoet, verwoordde Kamerlid Agnes Mulder als volgt:

Hoe kan het dat de grootste liefhebbers van windmolens daar het minst aan meebetalen?

Daarnaast constateert Martin Sommer in zijn column het volgende:

Hoe hoger de kosten voor de ODE, hoe sneller iemand de investeringen in zonnepanelen terugverdient.

Daarmee is het voor mensen des te meer een reden om zonnepanelen aan te schaffen, waardoor de groep die de ODE en energiebelasting moet opbrengen, steeds kleiner wordt. Martin Sommers is niet de eerste die dit opvalt. Ook Minister Kamp van Economische Zaken is bekend met deze situatie. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij al dat het draagvlak voor de energietransitie in de toekomst om deze reden mogelijk afneemt.

Vergelijk zakelijke energietarieven om zoveel mogelijk te besparen

Als u niet zelf duurzame energie opwekt, kunt u niet besparen op de overheidsheffingen. Zorg daarom dat u wel bespaart op de leveringstarieven van zakelijke energieleveranciers. Door een online energievergelijking te maken heeft u binnen 2 minuten het scherpste aanbod in zicht voor uw bedrijfssituatie en in nog eens 2 minuten sluit u die direct af. Dus maak vandaag nog een zakelijke energievergelijking!


Energie vergelijken zakelijk