<< Terug naar het nieuwsoverzicht
 zonne-energie brengt energienet uit balans        

Energienet kan huidige groei van zonnepanelen niet aan 

   

Bron: AD

Datum: 16-04-2018

     

Door de groei van het aantal zonneparken hebben netbeheerders in Noord-Groningen en Zuid-Drenthe moeite om het energienet in balans te houden. Afgelopen tijd kwam er veel capaciteit aan zonnestroom bij en daarnaast liggen er nog veel aanvragen voor het bouwen van nieuwe zonneparken. Netbeheerders Enexis en TenneT gaan overleggen over hoe ze de groei aan duurzame energie in zo goed mogelijke banen kunnen leiden.

Het elektriciteitsnet is gebouwd voor een bepaalde capaciteit aan stroom. Wanneer er grote hoeveelheden stroom in een regio bijkomen, kunnen er storingen ontstaan. Daarom is het noodzaak dat de netbeheerders maatregelen nemen. Opties zijn het plaatsen van zonneparken op andere locaties of het elektriciteitsnet uitbreiden.

Zonne-energie groeit flink in Groningen en Drenthe  

Met name Groningen en Drenthe hebben te maken met een forse groei aan zonne-energie. Vanwege de goedkope grond worden boeren door projectontwikkelaars gevraagd om hun grond beschikbaar te stellen voor zonneparken. Inmiddels zijn er veel aanvragen voor het aanleggen van zonneparken. Als alles doorgaat, wekken zij in totaal meer stroom op dan een grote elektriciteitscentrale.

De groei van het aantal zonneparken is mogelijk omdat het minder gereguleerd is dan bij windmolenparken. Bij windmolens bemoeit de overheid zich met de plaatsing door locaties aan te wijzen, maar bij zonneparken is hier minder controle op.

zakelijke energie

Via Minder.nl vraagt u eenvoudig een zakelijke energiecontract aan met groene stroom. Binnen 2 minuten maakt u al een online energievergelijking en ziet u direct het scherpste aanbod. 

Energie vergelijken zakelijk