<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Energieleveranciers mogen klanten niet zomaar van het energienet afsluiten       

Energieleverancier mag wanbetaler niet zomaar afsluiten in de zomer

   

Bron: NRC 

Datum: 24-11-2017

     

Klanten van energieleveranciers met een betalingsachterstand mogen vanaf volgend jaar in de zomer niet zomaar worden afgesloten van het energienet. Deze klanten moeten eerst de kans krijgen om in de schuldhulpverlening terecht te komen voordat ze geen stroom en gas meer ontvangen, staat in een voorstel van Economische Zaken.

Voor de wintermaanden geldt al dat mensen niet zomaar van het energienet afgesloten mogen worden. Om precies te zijn gaat het om de maanden van 1 oktober tot en met 1 april. Nu gaat deze maatregel ook voor de zomermaanden gelden. Het blijkt namelijk dat wanneer iemand in de zomer is afgesloten niet altijd weer aangesloten is in de winter, omdat hun financiële problemen nog niet verholpen zijn.

Energieleverancier meldt klant bij schuldhulpverlening

In het voorstel staat dat energieleveranciers bij wanbetaling eerst contact op moeten nemen met de niet-betalende klant en aangeven dat ze in aanmerking komen voor schuldhulpverlening. Wanneer het niet lukt om contact op te nemen met de klant, mogen zij de naam doorgeven aan de schuldhulpverlening. Verwacht wordt dat mensen door deze regel eerder uit de problemen komen, omdat een energieleverancier als een van de eerste financiële problemen bij de klant opmerkt. Overigens mag de leverancier wel een klant afsluiten als er sprake is van energiefraude of misbruik.

Eerste levensbehoefte

De overheid wil deze maatregelen invoeren zodat mensen niet van het energienet zijn afgesloten terwijl ze niet weten hoe ze uit de schulden komen. Zolang iemand in de schuldhulpverlening zit, mag hij niet worden afgesloten. Minister Eric Wiebes vindt deze matregel belangrijk, omdat gas, stroom en warmte volgens hem eerste levensbehoeften zijn.     


Energie vergelijken zakelijk