<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Het energielabel van kantorgebouwen komt vaak niet overeen met de werkelijke energiebesparing       

Energielabel kantoorgebouw komt niet overeen met werkelijke energieprestaties

   

Bron: E-nolis

Datum: 07-07-2017

     

Voor 65% van de kantoorgebouwen zijn de energieprestaties ondermaats ten opzichte van het energielabel dat zij hebben, meldt E-nolis. Heeft een gebouw een energielabel A, B of C dan is bij 70% zelfs de energieprestatie lager dan men mag verwachten op basis van het bijbehorende energielabel. Vaak blijkt een kantoorgebouw met energielabel A in de praktijk energielabel D of E te hebben, komt uit de metingen van E-nolis naar voren.  

E-nolis is een start-up die intelligente software ontwikkelt voor de gebouwde omgeving, waaronder voor energiebesparingsmogelijkheden. Zij scanden 119 kantoorgebouwen en daaruit bleek dat er een kloof is tussen het energielabel en de werkelijk energiebesparende prestaties van het gebouw.

Waarom presteren kantoren ondermaats?

Er zijn verschillende redenen waarom kantoorgebouwen slechter presteren dan volgens het bijbehorende energielabel zou moeten. In sommige gebouwen stond het warmtesysteem en koelingssysteem te gelijkertijd aan. Daarnaast hebben kantoorgebouwen met een energielabel C of hoger vaak een klimaatsysteem die gecompliceerder is ten opzichte van kantoorgebouwen met een lager energielabel. Sommige van die systemen zijn ook actief buiten kantoortijden wat veel energie kost.

Vanaf 2023 verplicht energielabel C

Kantoren groter dan 100m2 zijn verplicht om minimaal energielabel C te hebben in 2023. Vanuit het Energieakkoord is deze regeling opgesteld om meer energiebesparing te realiseren, maar in de praktijk werkt dit anders, blijkt uit het onderzoek van E-nolis. Er zit dus een kloof tussen het energielabel en de werkelijke energiebesparing. E-nolis adviseert de overheid daarom om niet alleen te kijken naar het energielabel van een kantoorgebouw, maar ook naar hoe het gebouw in werkelijkheid presteert op energiebesparing. Want dat is waar de regeling uit het Energieakkoord uiteindelijk om draait.

Lees hier een samenvatting over het onderzoek van E-nolis.


Zakelijk energiecontract

Bent u op zoek naar een zakelijk energiecontract voor uw kantoorgebouw? Op Minder.nl maakt u binnen 2 minuten een online energievergelijking, ziet u het scherpste aanbod overzichtelijk onder elkaar en kunt u het best passende energiecontract direct afsluiten. Vergelijk direct zakelijke energie.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk