<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Nieuwe energiebesparingsdoelen voor EU-lidstaten voor 2030      

Nieuw energiebesparingsdoel voor EU-lidstaten voor 2030

   

Bron: Energeia

Datum: 10-07-2017

     

De energieministers van de EU-lidstaten hebben een overeenstemming bereikt over het  energiebesparingsdoel voor 2030. In dat jaar moet het Europees energieverbruik 30 procent lager liggen. Het doel is onlangs opgesteld in Luxemburg tijdens de Energieraad. Het is niet duidelijk of het bindend is of dat het ter indicatie geldt.

Het energiebesparingsdoel dient voor de energiebesparingsrichtlijn EED: Energy Efficiency Directive. De afspraken in de EED zijn verplicht voor bedrijven en leden van de EU. De vorige opgestelde EED geldt tot 2020 en schrijft voor dat de EU-lidstaten 20 procent minder energie moeten verbruiken. Het nieuwe doel van 30 procent geldt voor de periode 2020 tot 2030. Of dit bindende afspraken zijn voor de landen blijkt later tijdens het EU-voorzitterschap van Estland.  

Jaarlijks energiebesparingsdoel

Tijdens de onderhandelingen waren niet alle EU-lidstaten het direct met elkaar eens over het energiebesparingsdoel. Uiteindelijk deed Duitsland het voorstel voor een reductie van 30 procent en ging ieder land akkoord. Daarnaast moet een lidstaat volgens de huidige EED jaarlijks 1,5 procent besparen aan energie. Een aantal landen vond dat deze verplichting bijgesteld moest worden en daarom is de besparingsverplichting tot 2026 1,5 procent per jaar en vanaf 2026 moeten de landen jaarlijks 1 procent besparen aan energie.    

De EED is bedoeld om aan de afspraken uit het Energieakkoord te voldoen.   

Zakelijke energie vergelijken

Op minder.nl vergelijkt u binnen twee minuten het aanbod van alle zakelijke energievergelijkers. Maak direct een online vergelijking en sluit het aanbod af die het beste bij uw bedrijf past. 


Energie vergelijken zakelijk