<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Energiebelasting is toe aan verandering    

Energiebelasting toe aan verandering

   

Bron: Essent

Datum: 23-06-2017

     

De manier waarop de overheid energiebelasting heft, is toe aan verandering, stelt Essent. Kleinverbruikers die het minst CO2 uitstoten betalen in verhouding drie keer zoveel energiebelasting dan grootverbruikers die veel meer vervuilen. Essent liet onderzoek doen naar de energiebelasting door belastingadviseur Ernst & Young (EY).

De energiebelasting is in 1996 ingevoerd met als doel om energieverbruikers te stimuleren zuiniger om te gaan met energie en om de vervuiling die samen gaat met energieverbruik te belasten. De energiebelasting is op zo een manier geregeld dat hoe meer energie iemand verbruikt, hoe lager de belasting per kWh wordt. Ook geldt voor het bedrijfsleven een aantal teruggaafregelingen. Dit zorgt ervoor dat kleinverbruikers (vaak huishoudens) drie keer meer aan energiebelasting betalen dan grootverbruikers (grote bedrijven). Terwijl de laatstgenoemde groep het meest bijdraagt aan de vervuiling. Ook is er geen verschil in energiebelasting tussen duurzame en niet-duurzame energie. Consumenten en bedrijven voelen hierdoor geen financiële prikkel om een energiecontract met duurzame energie af te sluiten, terwijl dit vaak een doorslaggevende factor is.

Tegenstrijdig belang energiebelasting

Het belang van energiebelasting is tegenstrijdig, omdat het lager energieverbruik stimuleert, maar in de tussentijd ziet de overheid het ook als een stabiele inkomstenbron. Stel dat groene energie minder belast wordt dan grijze energie en een groot deel van de energieverbruikers stapt over naar groene energie, krijgt de overheid uiteindelijk minder opbrengsten uit de energiebelasting. EY stelt in het onderzoek dat de energiebelasting op een andere manier vormgegeven moet worden waarbij wordt gekeken naar de CO2-uitstoot. Dit is nodig om steun voor de transitie naar duurzame energie te behouden. 

Het hele onderzoek over de energiebelasting lees je hier.  

Energie vergelijken zakelijk

Wilt u een nieuw zakelijk energiecontract afsluiten? Maak op Minder.nl binnen 2 minuten een zakelijke energievergelijking en sluit direct de scherpste deal af.


Energie vergelijken zakelijk