<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Engie verkoop kolencentrale op de maasvlakte  

Energiebedrijf Engie verkoopt zijn kolencentrales

   

Bron: Engie

Datum: 01-05-2018

     

 

De kolencentrale op de Rotterdamse Maasvlakte is verkocht door het Franse energiebedrijf Engie. Ook drie Duitse kolencentrales doet Engie van de hand. Het Amerikaanse investeringsfonds Riverstone neemt de kolencentrales over. Het verkoopbedrag heeft Engie niet genoemd. Wel is bekend dat de schuldpositie van Engie afneemt met 200 miljoen euro.

De beslissing om de kolencentrales te verkopen ligt in lijn met Engie zijn ambitie om vooruitstrevend te zijn in de minimale uitstoot van CO2. Daarvoor verschuift Engie de focus naar de productie van duurzame energie. De komende jaren investeert Engie onder andere twaalf miljard euro in zonnepanelen en windmolens.  

Kolencentrale Maasvlakte open sinds 2016

De kolencentrale op de Maasvlakte is sinds 2016 open. De bouw kostte 1,5 miljard euro. Niet lang daarna kondigde de overheid aan dat alle vijf de kolencentrales in Nederland de deuren uiterlijk in 2030 moeten sluiten.

Dit betekent niet dat de kolencentrales daadwerkelijk verdwijnen. Er wordt nu over gesproken om de kolencentrales om te vormen naar biomassacentrales omdat dit duurzamer zou zijn. Dit houdt in dat korrels van samengeperst hout (de biomassa) worden verbrand zodat hier energie mee opgewekt kan worden. De meningen zijn verdeeld over of dit werkelijk een duurzame manier van energie produceren is. Houtsnippers worden namelijk geïmporteerd uit het buitenland en bomen worden gekapt om houtsnippers te produceren.