<< Terug naar het nieuwsoverzicht
 Personeel Eneco stuurt brief naar gemeenten om duurzaamheidsstrategie       

Personeel Eneco vraagt gemeenten om de duurzame strategie te garanderen

   

Bron: Trouw

Datum: 23-10-2017

     

De ondernemingsraad van Eneco heeft een brief naar alle 53 gemeentelijke aandeelhouders gestuurd met het verzoek om de duurzame strategie van de energieleverancier te waarborgen en rekening te houden met de werkgelegenheid voor het personeel. Voor 31 oktober bepalen alle aandeelhouders wat zij met hun aandelen van plan zijn.

Willem Hofman, voorzitter van de ondernemingsraad, heeft bij voorkeur dat alle gemeenten aandeelhouders blijven. Verkopen zij toch de aandelen dan wordt er verzocht om garanties aan de verkoop te verbinden. Zoals het voortzetten van Eneco’s duurzame strategie onder de nieuwe eigenaar en het garanderen van de werkgelegenheid voor de huidige werknemers. Overigens begrijpt de ondernemingsraad het als gemeenten hun aandelen verkopen, aangezien het geld oplevert dat voor de gemeenschap ingezet kan worden.  

Waarom Eneco verkocht wordt

Eerder dit jaar werd het netbeheergedeelte, Stedin, afgesplitst van het energiebedrijf Eneco. Netbeheerders zijn onderdeel van de overheid en een energiebedrijf is een commerciële organisatie. Hierdoor vinden meerdere gemeenten dat Eneco niet meer het publieke belang dient en dus willen ze af van hun aandelen. In totaal hebben 53 gemeenten aandelen in Eneco, voor 31 oktober moeten zij laten weten wat ze ermee van plan zijn. Rotterdam (met 31 procent de grootste aandeelhouder) heeft al kenbaar gemaakt de aandelen te willen verkopen, Den haag (16,6 procent van de aandelen) juist niet. De derde grootste aandeelhouder Dordrecht (9 procent) moet het nog bekend maken.      

Eneco investeert in duurzaamheid

Eneco is een van de grote energieleveranciers in Nederland en wordt gezien als een leverancier die een belangrijke bijdrage levert aan de transitie naar duurzame energie. Momenteel investeert Eneco jaarlijks €300 miljoen in duurzaamheid. Het voortzetten van deze werkzaamheden is dus een belangrijke reden voor de ondernemingsraad om een brief te schrijven aan alle gemeenten.  

Zakelijke energie

Een zakelijk energiecontract bij Eneco kunt u afsluiten via onze zakelijke energievergelijker. Vul de online vergelijker in en bekijk binnen twee minuten wat het beste aanbod van Eneco voor uw bedrijfssituatie is. 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk