<< Terug naar het nieuwsoverzicht
Duurzame energie in Nederland is minimaal gestegen     

Minimale stijging hoeveelheid duurzame energie

   

Bron: CBS

Datum: 01-06-2017

     

De totale hoeveelheid duurzame energie in Nederland was in 2016 5,9 procent, meldde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In 2015 was deze hoeveelheid 5,8 procent, een minimale stijging dus. De reden voor deze geringe toename komt doordat het totale energieverbruik in Nederland met 4 procent is gestegen.  

Daarnaast was een daling in de productie van duurzame energie met biomassa ook van invloed, terwijl dit in Nederland de voornaamste duurzame energiebron is. Daarentegen is het verbruik van wind- en zonne-energie juist gestegen. Dit woog echter niet op tegen de algehele stijging van het energieverbruik en de daling in duurzame energie afkomstig van biomassa.  

Experts over duurzame energie

Dagblad Trouw  ging aan de hand van het CBS-bericht langs energie-experts om naar hun mening te vragen. Zij zijn van mening dat de overheid energiebesparing bovenaan de agenda moet zetten en strengere regelgeving moet opstellen. Helemaal gezien het feit dat 16 procent van de energie in 2023 duurzaam moet zijn. Pieter Boot van Planbureau voor de Leefomgeving geeft aan dat dit doel lastig te realiseren is als het totale energieverbruik in Nederland blijft stijgen. Olof van der Gaag, werkzaam bij de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, zegt ook dat energiebesparing noodzakelijk is om het aandeel duurzame energie te laten stijgen. Een mogelijkheid is om een bovengrens te stellen aan hoeveel energie bedrijven mogen afnemen. 

Energie besparen en zakelijke energie vergelijken

Wilt u met uw onderneming energie besparen? Dat kan met inzicht in uw energieverbruik en online monitoring. Maak ook direct een vergelijking voor energie zakelijk en kijk hoeveel u bespaart op zakelijke energiekosten.