<< Terug naar het nieuwsoverzicht
 Cyberaanval op energiebedrijf in Nederland     

Cyberaanval op Nederlands energiebedrijf

   

Bron: NOS

Datum: 18-5-2017

     

Bij een energiebedrijf in Nederland heeft afgelopen maart een cyberaanval plaatsgevonden. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) bracht dit nieuws naar buiten. Welk bedrijf en of er schade is opgelopen, is niet bekend. Wel is bekend dat het om een energievoorziening gaat die van vitaal belang is voor Nederland.

Bedrijven uit bepaalde sectoren, zoals banken en chemische bedrijven, die te maken hebben (gehad) met een cyberaanval geven dit aan bij de NCSC. In het eerste kwartaal van 2017 kwamen in totaal 116 meldingen binnen. Het NCSC brengt verder niet naar buiten welke bedrijven specifiek zijn aangevallen en of er schade is opgelopen.

Energiebedrijven belangrijk voor maatschappij

De software was, net als WannaCry die vorige week de ronde deed en ruim 300.000 computers infecteerde, een gijzelsoftware. Is een computer eenmaal geïnfecteerd, dan moet een bedrijf losgeld betalen om weer bij alle bestanden te kunnen. Aangezien we in Nederland werken aan digitalisering van de energiesector, denk aan slimme netten, neemt het risico van dit soort aanvallen toe. Energiebedrijven zijn belangrijk voor de maatschappij aangezien zonder elektriciteit onder andere wifi en het betalingsverkeer stil ligt. 

Vergelijk zakelijke energie

Wilt u altijd het scherpste zakelijke energiecontract? Met de energievergelijker van Minder.nl ziet u direct wat het beste energiecontract is voor uw bedrijf.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk