<< Terug naar het nieuwsoverzicht
75 procent meer energiebelasting op gas in de komende 12 jaar     

75% meer energiebelasting op aardgas de komende 12 jaar

   

Bron: Volkskrant

Datum: 21-06-2018

     

De komende twaalf jaar gaat waarschijnlijk de energiebelasting op gas omhoog met 75% voor bedrijven en particulieren. Tegelijkertijd wordt de energiebelasting op stroom verlaagd. Het doel is om alle energieverbruikers in Nederland te stimuleren om over te gaan op een duurzaam alternatief voor aardgas.  

 De verhoging van de energiebelasting houdt in dat een kleinverbruiker over twaalf jaar per kubieke meter gas 20 eurocent meer betaalt. Voor een retailwinkel met een gemiddeld gasverbruik van 2.000 m3 gas, betekent dit een verhoging van in totaal € 400,-, exclusief btw.

 Het is de bedoeling om de belasting op stroom te verlagen met 6,5 eurocent. Met deze verschuiving hoopt de overheid dat meer bedrijven en particulieren overschakelen op een duurzaam alternatief voor aardgas zodat ze geen gas meer verbruiken. Een voorbeeld is de warmtepomp die volledig elektrisch werkt. Door aardgas duurder te maken en stroom goedkoper, ontstaat er mogelijk een financiële prikkel om het gasfornuis en de cv-ketel vaarwel te zeggen. 

Investeringen in duurzame alternatieven

Voordat een warmtepomp geplaatst wordt, is het verstandig om een pand goed te isoleren en eventueel vloerverwarming aan te leggen. Dit vraagt om een forse investering. Momenteel is het daarom financieel niet voordeliger om een warmtepomp te installeren; er gaat veel tijd overheen voordat de investeringen zijn terugverdiend. 

Grootverbruikers betalen minder energiebelasting

Grootverbruikers worden deels nog ontzien voor hun gasverbruik. Naarmate een grootverbruiker meer gas afneemt, betaalt zo’n bedrijf per kWh minder energiebelasting. Procentueel gezien betalen particulieren daarom meer energiebelasting over hun totale verbruik dan een grootverbruiker aan energie. In het voorstel staat nu dat de energiebelasting voor de grootverbruiker percentueel gezien evenveel moet stijgen als voor particulieren. 

Klimaattafel

Het voorstel voor de verhoging van de energiebelasting op gas is afkomstig van de klimaattafel ‘Gebouwde Omgeving’ waarover Diederik Samson de leiding heeft. In de tweede week van juli komen ze met een definitief voorstel dat vervolgens naar de Tweede Kamer gaat. De Klimaattafel verwacht dat het voorstel goedgekeurd wordt, omdat het een maatregel is die de beslissing van de Tweede Kamer steunt om Nederland in de toekomst aardgasvrij te maken.

Gastarief

Zolang je nog aardgas verbruik, wil je vast het scherpste zakelijke energietarief. Wij helpen je daar graag bij. Maak een online energievergelijking en binnen 2 minuten zie je het beste aanbod voor jouw bedrijfssituatie. In nog eens 2 minuten vraag je het beste aanbod direct online aan.   


Energie vergelijken zakelijk