Slimme thermostaat (e-thermostaat)

Stel, u heeft de hele dag gewerkt, sluit het kantoor af en stapt in de auto naar huis. Onderweg schiet u opeens te binnen dat de verwarming nog aanstaat. Onhandig, want zo maakt u onnodige kosten. Met een slimme thermostaat is hier geen sprake meer van. Vanaf een afstandje bedient u eenvoudig met uw smartphone de verwarming en voorkomt u energieverspilling.

Naast dat u een slimme thermostaat vanaf afstand kunt bedienen, zorgt het apparaat er ook voor dat het energieverbruik in overeenstemming is met uw dagelijkse leef- en werkpatroon. Bovendien krijgt u inzicht in uw energieverbruik: wanneer verbruikt u het meeste energie en wanneer juist minder? Uiteindelijk zorgt een slimme thermostaat ervoor dat u zo efficiënt mogelijk met energie omgaat. Zo verspilt u minder energie én bespaart u geld.

Welke eigenschappen heeft een slimme thermostaat?

Er bestaan diverse slimme thermostaten die variëren in hun eigenschappen. Een aantal eigenschappen die een slimme thermostaat kan hebben:

  1. Een klok
   Op een slimme thermostaat zit een klok waarmee u aangeeft wanneer de verwarming aan en uit moet. U hoeft er dan niet meer bij stil te staan op het moment dat u vertrekt en stookt u niet onnodig.
  2. Aanwezigheidsdetectie
   De aanwezigheidsdetectie controleer of er iemand aanwezig is in de ruimte met de slimme thermostaat. Indien niet dan schakelt hij zichzelf automatisch uit.
  3. Zelfprogrammerende functie
   Wanneer komen de eerste werknemers het kantoor binnen en wanneer vertrekt de laatste? Door het leef- en werkpatroon bij te houden, programmeert een slimme thermostaat zichzelf. Deze functie is alleen interessant als het werkpatroon dagelijks hetzelfde is.
  4. Lichtsensor
   Verlaat u het kantoor en zet u de lichten uit? Ongeveer een half uur later gaat de verwarming uit.

Welke slimme thermostaten zijn er?

De afgelopen paar jaar heeft de slimme thermostaat zich ontwikkeld. Inmiddels bieden niet alleen energieleveranciers ze aan, maar ook andere organisaties zoals Google. Een greep uit de verschillende slimme thermostaten:

 • Anna van de Nederlandse Energie Maatschappij.
 • E-thermostaat van Essent
 • E-thermostaat van Vattenfall (voorheen Nuon)
 • Nest thermostaat van Google
 • Evohome van Honeywell
 • Toon van Eneco
 • Thermosmart