Joost Minder.nl
8.9
1898 beoordelingen op Feedback Company

Voorspelling van de olieprijs; een risico of een zekerheid

Main Image

Een voorspelling van een aantal jaar geleden leggen naast de werkelijkheid van vandaag…

 

In een artikel van september 2013 werden de heersende inschattingen over de toekomstige prijs van ruwe olie nader bekeken. Ronald Huisman van Energy Global kijkt of deze voorspellingen zijn uitgekomen en welke factoren een rol spelen in zowel het voorspellen als in de prijsstijging of –daling. Hoe zinvol is het om inkoopbeleid van energie te bepalen aan de hand van een glazen bol?

In juli 2013 was de prijs per barrel ongeveer $108. De volumemaat barrel wordt gebruikt in de olie-industrie. Eén barrel is 159 liter. De inschattingen van destijds waren dat in 2014 een barrel Amerikaanse WTI ruwe olie $94,73 zou kosten. De Europese Brent olie zou dan op $100,73 komen. Voor 2015 verwachtte men $81,73 voor WTI en $87,73 voor Brent olie.

Dit is een substantiële daling van de olieprijs. Verwacht werd dat de toename van schalieolie uit de Verenigde Staten deze daling in gang zou zetten. Schalieolie is olie die op een andere manier door gesteente opgeslagen wordt, de winning van deze oliereserves is relatief nieuw. In 2013 waren er analysten die verwachtte dat de VS meer of wellicht geheel zelfvoorzienend zou worden.

 

De auteur van het artikel van 2013 had zo zijn bedenkingen bij deze theorie, zijn idee was dat de winning van schalieolie zo in de kosten zou lopen, dat een barrel op $104,50 zou uitkomen. De praktijk wijst uit dat hij er naast zat, en niet een beetje. In februari 2016 was de prijs voor een barrel WTI olie slecht $34. De Brent olie kwam op $35. De prijzen voor ruwe olie zijn nu dus veel lager dan destijds verwacht en ook het verschil tussen WTI olie en Brent olie is veel minder dan $6.

 


 

Investeer in zonnepanelen en bespaar op uw energierekening

Vraag vrijblijvende offerte aan

 


 

 

Investeer in zonnepanelen en bespaar op uw energierekening

Vertel mij meer

 



Wendingen binnen de betrouwbaarheidsinterval

De vraag is of de voorspellingen nu zo slecht waren? Of was het gewoon de best mogelijke inschatting? Vooropgesteld waren de verwachtingen van 2013 uitgesproken door experts, mensen met verstand van zaken en aanzien. Maar als je kritisch kijkt naar de factoren die destijds zijn meegenomen kan je een kanttekening plaatsen. Het lijkt alsof de volatiliteit niet is meegenomen. Deze mate van beweeglijkheid van de oliekoers heeft vanzelfsprekend veel invloed op de olieprijs.

In een ander artikel uit 2013 is te lezen dat de de olieprijzen per dag een procent of 1,5% kunnen dalen of stijgen. De volatiliteit is 95% betrouwbaar. Doortellend van juli 2013 naar februari van dit jaar, komt het op 650 handelsdagen. Een rekensom leert ons dat normale mate van beweeglijkheid 38% is. Dus over 2,5 jaar had de olieprijs tot 38% kunnen dalen of stijgen, althans met een zekerheid van 95%. We rekenen even verder en komen vanuit die inschatting in 2013 op een olieprijs tussen de $25 en $190 per barrel voor begin 2016. De recente prijs van $34 licht dus gewoon binnen de betrouwbaarheidsinterval.

Pech of geluk

Nu zou je kunnen stellen dat de fout bij de voorspelling ligt, wellicht is er meer aan de hand met het fenomeen “voorspellen”, dan met dit specifieke voorbeeld. Iedere voorspelling is een samenkomen van inzicht, de kennis van experts, en de onzeker factor die je niet kan sturen; in dit geval de volatiliteit. Als de grootte van de onzekere factor toeneemt, hierin de betrouwbaarheidsinterval, dan komen de verhoudingen anders te liggen. Waar je in bepaalde situaties kan stellen dat expertise een grote factor is en geluk een wat kleinere factor, neem het voorspellen van het weer van morgen, verschuift die verhouding als de betrouwbaarheidsinterval groter wordt. In 2013 was de volatiliteit dusdanig hoog dat het zelfs voor experts bijna niet te doen was om de olieprijs voor 2015 te voorspellen, ondanks hun kennis en ervaring.

Ronald Huisman van Energy Global komt na bovenstaande analyse tot de volgende conclusie:

 Als ik uitspraken moet doen over een verwachte olieprijs en ik antwoord met een mogelijke stijging of daling van 70%, dan kijken mensen mij raar aan. Toch is dit geen waardeloze voorspelling, integendeel: Het is een verwachting plus een betrouwbaarheidsinterval.

 

Ik ben van mening dat het baseren van een inkoopstrategie op basis van verwachtingen zeer riskant is.

“Je denkt dat je stuurt op de mening van een expert of een model, maar je bent veel eerder overgeleverd aan de factor pech of geluk.”

Het energiemodel van Minder.nl

Bij Minder.nl weten we al langer dat de voorspelde energieprijzen soms heel anders uit kunnen pakken dan verwacht. Wij werken met vaste tarieven en bieden altijd de laagste prijs van het moment. We onderhandelen met de energieleveranciers om die scherpe prijs te realiseren. Met een contract via Minder.nl heeft u precies inzicht in uw kosten en komt uw onderneming nooit voor verrassingen te staan als de energienota binnenkomt.