Joost Minder.nl
8.9
2110 beoordelingen op Feedback Company

Rusland veroorzaakt turbulente energiemarkt. Hoe beïnvloedt dit onze energiemarkt?

Main Image

Leestijd: 4 minuten | Geschreven door: Annemieke Annemieke

De energiesector is al tijden turbulent. Er gebeurt zoveel, dat we het tijd vonden om in dit artikel in te zoomen op alle wereldwijde ontwikkelingen op dit gebied. Momenteel heeft Rusland een grote invloed op de energiemarkt. Welke besluiten neemt Rusland met betrekking tot de levering van gas? Hoe beïnvloedt dit onze energiemarkt en hoe reageert Europa, inclusief onze eigen regering, op alle ontwikkelingen? Een samenvatting van alle energie-ontwikkelingen en hoe dit onze energievoorziening en energierekening beïnvloedt. 

 

Dit artikel in het kort:

  • Rusland eist betalingen in roebel en anders stopt de gaslevering. Polen en Bulgarije krijgen om deze reden geen gas meer geleverd     

  • Of andere landen volgen is de vraag. De inkomsten uit de gasexport zijn voor Poetin belangrijk, maar hij lijkt ook bereid te zijn om de strijd op te voeren 

  • Europa onderneemt stappen om niet meer afhankelijk te zijn van Russisch gas. Onder andere door te focussen op het vloeibare lng gas

  • De kans dat het Groningen gasveld weer open gaat is klein. Rob Jetten, minister van klimaat, denkt hier (vooralsnog) niet serieus over na 

  • Goed om te beseffen: tot nu toe heeft er zich niet daadwerkelijk een gastekort voorgedaan, maar is het vooral de angst hiervoor die overheerst  

 

Zoals hierboven al genoemd werd is het Rusland die momenteel een vette stempel op de energiemarkt drukt. Door de inval van Rusland in Oekraïne is de gaslevering aan Europa onzeker geworden. Jarenlang was Rusland een betrouwbare gasleverancier, maar het tij is gekeerd. Dit, en het feit dat Europa maandelijks miljarden aan Poetin betaalt voor gas, heeft er mede toe geleid dat Europa minder tot geen afhankelijkheid van Rusland meer wil. Stappen in deze richting zijn er zelfs al genomen die we hieronder bespreken.  

 


Vergelijk kosteloos het voordeligste aanbod voor jou

 

Vergelijk & bespaar

100% onafhankelijk & vrijblijvend

8.9
2110 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


 

Gas, een belangrijk machtsmiddel van Poetin

We trappen af met Rusland. Een machtsmiddel van Poetin is gas. Europa haalt ongeveer 40 procent van zijn gas uit Rusland en hiervan zijn onder andere Duitsland, Italië en Slowakije het meest afhankelijk. Van de totale gasconsumptie in Europa neemt Duitsland ruim twaalf procent voor zijn rekening. Italië ruim dertien procent en Slowakije is koploper met achttien procent. Nederland is aanzienlijk minder afhankelijk. Van al het Russische gas dat richting Europa gaat, stroomt 3,7 procent naar ons land.  

Dit heeft voor ons een belangrijk voordeel. Een mogelijke stop op de gaslevering vanuit Rusland richting Nederland heeft namelijk niet direct aanzienlijke gevolgen. Om dit even toe te lichten:

Sinds 28 april levert Rusland geen gas meer aan Polen en Bulgarije, omdat ze de eis van Rusland om in roebel te betalen niet inwilligen. Volgt er een leveringsstop voor andere landen? Wanneer Poetin zijn eigen regels strikt hanteert dan is het antwoord ja, maar vooralsnog is dit onduidelijk. De Europese Commissie heeft in ieder geval opnieuw verkondigd dat in roebels betalen voor Russisch gas verboden is vanwege de opgelegde sancties aan Rusland.  

Mocht zich zo’n stop voordoen voor Nederland dan heeft dit dus niet direct aanzienlijke gevolgen. We zijn ten eerste de grootste producent van aardgas in Europa. Ten tweede nemen wij relatief gezien een kleine hoeveelheid Russisch gas af. Ten derde storten we ons nu ook op alternatieven zoals vloeibaar gas (lng) en als laatste zijn we in het bezit van meer dan 200 gasvelden. Bij landen die harder getroffen worden zodra de Russische sanctie hun treft, moet je onder andere denken aan Duitsland en Italië.

Wat we ook in ons achterhoofd moeten houden is dat gasexport de kassa van Rusland spekt. In anderhalve maand tijd werd er vanuit Nederland 1,5 miljard overgemaakt voor het afgenomen gas. Dit betreft alleen nog maar Nederland. Sinds de invasie eind januari maakte Europa tot begin april maar liefst 35 miljard over naar Russische gasbedrijven en deze zijn voor een groot deel genationaliseerd. Kortom, een lucratief verdienmodel voor Poetin. Dus op het moment dat Rusland de levering naar andere, grote afnemers stopt, houdt dit financieel voor het land behoorlijk wat in. Oorlog voeren is nu eenmaal niet goedkoop dus Rusland kan het geld goed gebruiken. De vraag is in hoeverre Poetin bereidt is om de strijd op te voeren…  

Lng als alternatief op Russisch gas

Het lijkt erop dat we richting een Europese boycot op Russisch gas gaan. Kolen weren we vanaf half augustus al, maar dit heeft in veel mindere mate impact op Rusland (en Europa) dan het weren van gas.

Om het gat op te vullen, dienen we uit te wijken naar alternatieven. Een goed alternatief is vloeibaar lng gas. Dit wordt verscheept vanuit onder andere Amerika naar Europa. De Amerikaanse president Biden heeft toegezegd 15 miljard extra gas te exporteren. Een mooie belofte, maar in de praktijk is dit lastig uitvoerbaar. De capaciteit van lng-terminals in de VS wordt nu al maximaal ingezet. Tegelijkertijd neemt de vraag naar lng toe. Alhoewel Polen en Bulgarije voor de korte termijn nog voldoende gas in voorraad hebben, moeten uiteindelijk ook zij uitwijken naar alternatieven op het Russisch gas als de levering niet wordt herstart.    

 

Wat is lng?

Lng is vloeibaar gas. Na het winnen van aardgas wordt deze gekoeld naar -163 graden zodat het vloeibaar wordt. In vloeibare vorm wordt het namelijk 600 keer kleiner waardoor het in grote hoeveelheden verscheept kan worden. Handig als deze energiebron vanuit bijvoorbeeld Amerika naar Europa wordt getransporteerd. Eenmaal hier aangekomen dient het vloeibare gas weer omgezet te worden in het voor ons bruikbare aardgas. Dit transformatieproces gebeurt via speciale lng- terminals. In Nederland hebben we één zo’n terminal, maar dit is vrij beperkt als we de komende jaren vol inzetten op lng. Daarom huurt Nederland voor vijf jaar een drijvende terminal die jaarlijks in staat is om 4 miljard m3 gas om te zetten. Deze terminal, gebouwd op een schip, kan dus lng opslaan én transformeren naar aardgas en ligt deze zomer al in de Rotterdamse Eemshaven.

 

Drijvende lng-terminal

De drijvende lng-terminal die Nederland huurt voor de komende vijf jaar (bron: Gasunie)

 

Groningen gasveld weer open?

De roep om Gronings gas groeit. De industrie, politici en experts uit de energiewereld, maar ook een groot deel van de Nederlandse bevolking zelf, vinden dat het Groningenveld open moet blijven in ruil voor een ‘ruimhartige compensatie’ voor de Groningers. Het is een logische gedachtegang aangezien in Noord-Nederland nog een grote hoeveelheid gas in de grond aanwezig is. Een belangrijke grondstof waar we binnenkort te kort van dreigen te hebben en die de inflatie tot hoogtepunten brengt. Waarom zouden we dit gasveld sluiten?

Een belangrijk tegenargument zijn de Groningers zelf. De aardbevingen die ontstaan door de gaswinning levert bij de bewoners stress op en angst. Versterking van beschadigde panden verloopt uiterst traag wat gevaarlijke situaties oplevert. En een ruimhartige compensatie klinkt veelbelovend, maar tot nu toe verloopt de reeds bestaande schadeafhandeling bureaucratisch, blijkt uit een artikel van het Financieel Dagblad. Eind maart hield minister Rob Jetten (klimaat) voet bij stuk als het om het heropenen van het Groningerveld gaat. “Het is het aller-, allerlaatste redmiddel in het geval van een heel groot conflict dat langer duurt". Hij vulde aan dat hij “op dit moment niet serieus aan het nadenken is, omdat die noodzaak er nu niet is.”

Extra geld beschikbaar voor de energietransitie

Om echt minder afhankelijk van Russisch gas te zijn, kunnen we het beste geen gas meer gebruiken. Maar even realistisch gezien, de komende jaren hebben we het nog hard nodig. Wel kunnen we de vraag naar gas verminderen. Nu daalt het energieverbruik van Nederland sowieso al automatisch door de hoge energieprijzen (productieprocessen in de industrie worden bijvoorbeeld stilgelegd, omdat het niet meer rendabel is). En een tweede ontwikkeling is de overheid die de energietransitie nog verder stimuleert door er meer geld voor beschikbaar te maken.

De overheid en de Europese Commissie ondersteunen de transitie met maatregelen zoals het verplicht vullen van de Europese gasvoorraden. Na de zomer moet ieder Europees land zijn gasvoorraad minimaal voor 80 procent gevuld hebben om de winter door te komen. Daarnaast krijgen lokale gasvelden sneller een vergunning voor productie en wordt er extra geld gereserveerd voor het investeren in duurzame maatregelen. Denk aan warmtepompen in woningen, maar ook voor investeringen in windmolenparken. Op dit laatste is overigens wel enig kritiek, want hoe garanderen we leveringszekerheid als duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windmolens de boventoon voeren? Op het moment dat de zon niet schijnt en de wind niet waait, is er ook stroom nodig. Op kolencentrales hoeven we op den duur niet meer te rekenen, want die sluiten op de lange termijn. Bovendien is het beter om stroom op te wekken met gas dan met kolen omdat dit aanzienlijk minder vervuilend voor de aarde is. Creëren we zodoende niet juist meer afhankelijkheid van (Russisch) gas?

Tot nu toe deed zich geen gastekort voor

Het is goed om te beseffen dat er in Nederland tot nu toe alleen angst voor een tekort aan gas was, maar dat deze situatie zich nog niet heeft voorgedaan. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is er op energiegebied een diversiteit aan ontwikkelingen gaande waarover de meningen verschillen. Het belang van een betrouwbare energievoorziening is voor de overheid in ieder geval duidelijk. Zonder gas kunnen bedrijven niet meer produceren en zitten huishoudens in de kou. Een onwenselijke situatie voor de samenleving en onze economie. Je kunt ook zelf een steentje bijdragen door te investeren in duurzame oplossingen. Denk aan zonnepanelen. Accepteer ondertussen dat de prijzen voor zakelijke energie duurder zijn geworden, want de verwachting van energie-analisten is dat we nog lang met hoge energieprijzen te maken hebben.   

 

Zakelijke zonnepanelen- Minder.nl

Heb je interesse in zonnepanelen? We hebben twee interessante opties voor je:

  • zonnepanelen kopen
  • zonnepanelen leasen

Beide opties kunnen zowel particulier als zakelijk afgesloten worden. Vraag vrijblijvend je offerte aan en onze zonnepanelenspecialist helpt je graag verder.

Vraag direct je offerte aan >>

 


Vergelijk kosteloos het voordeligste aanbod voor jou

 

Vergelijk & bespaar

100% onafhankelijk & vrijblijvend

8.9
2110 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


 

De beste optie voor jouw situatie? Bespreek het vrijblijvend met onze zakelijke energiespecialist

Anita - Minder.nl

Anita
Energiespecialist bij Minder.nl