Hoge gasprijs. Waarom zijn de prijsbewegingen juist nu zo heftig?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door: Annemieke
De gasmarkt vertoont heftige prijsbewegingen. Van de ene op de andere dag kan de gasprijs gestegen zijn met 10 procent. Een belangrijke oorzaak is onze krappe gasvoorraden die door verschillende (markt)ontwikkelingen maar niet op peil te krijgen zijn. Hoe zit dit precies? De belangrijkste oorzaken lees je in dit artikel.
Dit artikel in het kort
- De gasmarkt laat heftige bewegingen zien. Prijsfluctuaties van 10% op dagbasis zijn geen uitzondering
- Er zijn duidelijke oorzaken voor de stijgingen. Zoals onze gasvoorraden. Begin oktober waren deze slechts gevuld voor 58%
- Op de gehele Europese gasmarkt is er krapte doordat de import van gas niet op het niveau is dat het moet zijn
- We zien dat het merendeel van de ondernemers kiest voor een langdurig contract met vaste tarieven. Redenen hiervoor: alle mediaberichten over de stijgende energieprijzen en de verwachting van analisten dat de prijzen niet dalen op korte termijn
Voor gas zijn we meer en meer afhankelijk van import
Nu de gasvelden in Groningen gaan sluiten, zijn we in Nederland sterker afhankelijk geworden van de import van gas. Voorheen waren we verzekerd van voldoende gaswinning voor eigen verbruik, maar die valt weg. Wanneer de gaswinning in Groningen in 2022 tot een compleet einde is gebracht, neemt die afhankelijkheid van de import nog verder toe. Daarbij komt dat de wereldwijde ontwikkelingen op de gasmarkt ons harder raken. Met de productie in eigen hand waren de prijzen voor ons relatief voordelig. Nu we meer gas moeten importeren, zijn mondiale prijsstijgingen duidelijker merkbaar in onze portemonnee.
Start je vergelijking voor de beste energietarieven van dit moment
Vergelijk & bespaar
op Feedback Company
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.
Import van gas uit Rusland
Dat we meer gas moeten importeren is één ding. Maar dat dit gas uit Rusland moet komen, werkt niet in ons voordeel. Een van de gedachtegangen is namelijk dat Rusland doelbewust de gasexport naar Europa laag zou houden.
Een groot deel van het gas in Europa is afkomstig uit Rusland. Rusland transporteert nu nog z’n gas via Oekraïne, maar hoopt in de komende maanden de Nord Stream 2 (NS2) in gebruik te nemen. Dit is een gaspijpleiding die loopt van Rusland naar Duitsland zonder tussenkomst van andere landen. Er was veel te doen om deze pijpleiding. De VS legde bijvoorbeeld voor een periode sancties op aan bedrijven die samenwerkten met de Russen aan de pijpleiding. Met als gevolg dat die bedrijven de samenwerking stopzette. Omdat Rusland zo snel mogelijk de NS2 in gebruik wil nemen, is een van degedachtegangen dat het land de gasexport via Oekraïne doelbewust minimaliseert. Zo hoopt Rusland de druk op Europa op te voeren om van start te gaan met de NS2. Deze handelswijze van Rusland betekent voor Europa dat we minder gas importeren en er verdere krapte op de Europese gasmarkt ontstaat. Met hogere prijzen tot gevolg.
De gaspijpleiding Nordstream 2 loopt van Rusland naar Duitsland.
De oranje stippen geven de route aan.
Gas gaat naar de hoogste bieder. En dat is Azië
De gasprijs ligt in Azië op dit moment hoger dan in Europa. Daarom varen veel schepen met het vloeibare LNG gas richting Azië. Gas gaat dus simpelweg naar de hoogste bieder. De aanvoer van gas op de Europese gasmarkt is daardoor laag waardoor de gasprijs stijgt.
Onze gasvoorraden zijn laag door een afgelopen strenge winter
Het is te hopen dat we een milde winter gaan beleven. Onze gasvoorraden zijn namelijk nog lang niet op peil. We hebben nu een van de laagste gasvoorraden in Europa terwijl we normaliter rond deze periode ruim in onze voorraden zitten. Begin oktober liggen onze voorraden nog maar op 58 procent en de kou treedt ons al tegemoet.
Voor onze lage gasvoorraden zijn duidelijke oorzaken te vinden. Ten eerste winnen we zelf steeds minder gas uit Groningen. Ten tweede is de gasimport momenteel niet op het niveau dat het moet zijn. Er is namelijk onderhoud aan Noorse gasvelden en de gastoevoer vanuit Rusland valt tegen. Ten derde hadden we afgelopen jaar een koude winter en een koude maand april en daardoor zijn we later gestart dan normaal met het vullen van de gasvoorraden. Al met al lukt het ons dus niet om de gasvoorraden op peil te krijgen. Is komende winter een strenge winter, dan wordt het nog spannend. Voor bedrijven kan dit betekenen dat de gasprijs zo hoog oploopt dat de winstmarges in rook opgaan. Op dit moment zijn er zelfs al bedrijven die hun productie om die reden stil leggen.
De invloed van alle ontwikkelingen op de gasprijzen
Het staat buiten kijf dat de ontwikkelingen op de energiemarkt de gasprijs en de kosten voor zakelijke energie laten stijgen. Van de ene op de andere dag kunnen de gasprijzen op de markt met 10% gestegen zijn. Bij het merendeel van onze klanten die een energiecontract nodig heeft, zien we daardoor dat zij nu zo snel mogelijk een energiecontract willen afsluiten. Eerder dit jaar wachtte een groot deel nog af in de hoop dat de energieprijzen zouden dalen. Nu de media vol staan met berichten over de stijgende prijzen en dat analisten niet verwachten hier snel verandering in te zien, kiezen ze alsnog voor zekerheid. Dat wil zeggen: een contract voor langere duur met vaste tarieven.
In deze grafiek zie je de ontwikkeling van de gasprijs in de afgelopen 2 jaar.
De stijgende lijn is duidelijk zichtbaar sinds augustus.
Wat kun je het beste doen als je op korte termijn een energiecontract nodig hebt?
Ondernemers stellen ons nu logischerwijs de vraag of een variabel energietarief op dit moment gunstiger is dan een vast energietarief. Bij sommige leveranciers zijn de variabele tarieven nu inderdaad voordeliger dan vaste tarieven. Maar dit is van korte duur en biedt geen garanties. De variabele tarieven wijzigen van alle energieleveranciers standaard op 1 januari 2022. Naar verwachting stijgen die variabele energietarieven per 1 januari fors gezien de huidige marktontwikkelingen. Daarnaast onderzoeken een aantal energieleveranciers om zelfs al vóór 1 januari de variabele tarieven te wijzigen. Dit is nog nooit eerder voorgekomen.
Het heeft dus vooral te maken met in hoeverre je zekerheid wilt. Kies je nu voor een X aantal jaar een vast energietarief, dan weet je zeker dat je de komende tijd niet nog meer gaat betalen. De keerzijde is dat je ook niet minder gaat betalen als de markt mogelijk daalt. Gaat dit dan gebeuren?
Energieprijzen zijn moeilijk te voorspellen, maar analisten verwachten in ieder geval niet dat de energieprijs dit jaar nog daalt. Alle berichten in de media daarover zorgen ervoor dat het merendeel van onze klanten de voorkeur geeft aan een energiecontract voor een langere periode met vaste energietarieven.
Vergelijk direct zakelijke energie voor de beste energietarieven van dit moment
Vergelijk & bespaar
op Feedback Company
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.
Liever direct persoonlijk contact? Bel of chat met ons
![]() |
Anita |