Joost Minder.nl
8.9
1898 beoordelingen op Feedback Company

Hoe wereldnieuws de energieprijs op de Nederlandse markt beïnvloedt

Main Image

De afgelopen maand stegen de energieprijzen voor de lange termijn enigszins. Dit is niet verwonderlijk als je kijkt naar de stortvloed aan nieuwsberichten in de afgelopen periode. Dan weer deed het nieuws de prijzen stijgen en dan weer dalen. Een van de belangrijkste gebeurtenissen was de drone-aanval op de grootste olieraffinaderij in Saoedi-Arabië. Hoe beinvloedt dit de energieprijzen en wat is de huidige status?

Onderhoud aan de Franse kerncentrales

We hadden als eerste deze maand te maken met de Franse kerncentrales. Begin september bleken bij 6 kerncentrales in Frankrijk complicaties te zijn bij de lasnaden. Meteen schoten de energieprijzen omhoog, omdat gascentrales uit voorzorg volop gas inkochten voor komende winter. Zodat zij eventueel de productie kunnen opvangen als die bij de Franse kerncentrales wegvalt.    

Zoals je merkt zijn de kerncentrales in Frankrijk belangrijk voor de Europese energiemarkt. De Franse kerncentrale vloot is namelijk een van de grootste ter wereld. Alleen al in Frankrijk komt 75 procent van de energievoorziening van de kerncentrales. Dreigen de kerncentrales dus uit te vallen dan merken we dit op de Europese energiemarkt.

Inmiddels heeft Electricité de France (EdF), eigenaar van de kerncentrales, aangegeven dat er geen onmiddellijke actie vereist is. Dit leidde meteen tot een daling van de energieprijzen. Daarnaast hebben we een flinke Europese gasvoorraad. Mocht Frankrijk minder kernenergie produceren, dan kan dit gat met de voorraden opgevuld worden. 

De aanval op de grootste olieraffinaderij van Saoedi-Arabië

De grootste olieraffinaderij van Saoedi-Arabië werd half september aangevallen door een drone. De helft van de normale Saoedische olieproductie viel weg. Dit gaat om 5,7 miljoen vaten olie per dag. Wat neerkomt op 5 procent van de totale ruwe olieproductie ter wereld.

Verwacht werd dat de olieprijs fors zou stijgen. Kort na de aanval gebeurde die prijsstijging inderdaad, maar nu enkele weken later blijkt het mee te vallen. Inmiddels produceert Saoedi-Arabië weer 11 miljoen vaten olie per dag en is daarmee bijna op het oude niveau.   

Al snel na de drone-aanval kondige Saoedi-Arabië aan dat de olieproductie binnen enkele weken weer op peil zou zijn. Hierdoor viel de prijsstijging van olie mee. Daarnaast zette Saoedi-Arabië zijn olievoorraad in voor de export en ook President Trump gaf aan bereid te zijn de olievoorraden van de VS in te zetten. Al deze maatregelen werkten geruststellend voor de oliemarkt.

Wat de olieprijs te maken heeft met de energieprijzen

De olieprijs is overduidelijk van invloed op de energieprijs. Maar waarom werken deze twee samen? De energieprijs wordt medebepaald door de olieprijs, omdat gasbellen vaak in de buurt van oliebronnen worden ontdekt. In de jaren vijftig is daarom wettelijk vastgelegd dat de olieprijs gekoppeld moest worden aan de gasprijs. Aangezien er energiecentrales zijn die door gas worden aangedreven, bepaalt de olieprijs (via de gasprijs) mede de energieprijs.

De invloed van de Brexit op de energieprijzen

De naderende Brexit heeft invloed op de energieprijs via de CO2-emissierechten. Dit zijn de rechten die onder andere energieproducenten aanschaffen om CO2 te mogen uitstoten. In de energieprijzen die wij betalen, zijn de kosten voor deze rechten doorberekend.

Rondom de emissierechten vindt er op Europees niveau handel plaats. Groot-Brittannië mag vanwege de Brexit sinds eind 2018 niet meer aan die handel meedoen. Daardoor wijken Britse bedrijven uit naar de EU (Nederland) om alsnog deel te nemen aan die handel. Hiermee neemt ook de vraag naar emissierechten toe, wat de prijs voor emissierechten doet stijgen.    

Tegelijkertijd wordt ook gezegd dat Engelse bedrijven voor lage prijzen hun emissierechten op de markt brengen zodra de no-deal Brexit doorgaat. Een no-deal betekent dat er met Engeland geen afspraken zijn over het emissiehandelssysteem. Daardoor zijn de rechten voor Engelse bedrijven weinig meer waard en willen zij voor een lage prijs af van hun emissierechten. Deze speculaties werken door op de energiemarkt. De kans bestaat namelijk dat de kosten voor CO2-emissierechten na de Brexit dalen. Hier reageert de markt op.

Energieprijzen zijn niet te voorspellen

Het is belangrijk om te vermelden dat we over de energieprijzen alleen een terugblik kunnen geven en de feiten noemen. Het is niet mogelijk om de energieprijzen te voorspellen. Of bijvoorbeeld daadwerkelijk de energieprijzen dalen na de Brexit is op voorhand niet te zeggen. Wat bovenstaande genoemde ontwikkelingen in ieder geval duidelijk aantonen is dat er maar iets hoeft te gebeuren in de wereld en de olie- of energiemarkt reageert direct. En wordt er gesproken van een crisis. Terwijl een paar weken verder de invloed op de energie- & olieprijs blijkt mee te vallen.

Die fluctuaties zijn lastig als je verantwoordelijk bent voor het grootzakelijk energiecontract. Want wat is het moment om een contract aan te vragen? Daarmee helpen onze inkoopexperts energie je graag. Wil je alvast meer weten over de inkoop van energie? Neem dan ons blog door over het juiste inkoopmoment voor grootverbruikers van energie.  

   


Marco - inkoopexpert energie

Marco
Inkoopexpert energie

Een vraag over uw grootzakelijk energiecontract?

Onze grootzakelijke inkoopexperts energie zijn op werkdagen te bereiken op: