Joost Minder.nl
8.9
1898 beoordelingen op Feedback Company

Energieprijzen stijgen sterk. Wat te doen met je energiecontract?

Main Image

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door: Annemieke Annemieke

De situatie op de energiemarkt is op dit moment turbulent. Gasprijzen stijgen soms van de ene op de andere dag met een forse 10% en de stroomprijs volgt. Deze heftige prijsbewegingen volgen op een toch al stijgende trend die al maanden duurt. Logisch dus dat er twijfel ontstaat bij onze klanten over wat ze moeten doen met hun zakelijk energiecontract als deze binnenkort afloopt. Daarom bespreken we in dit artikel de drie meest voorkomende situaties die zich voordoen bij onze klanten inclusief de bijbehorende keuze-opties.

 

Dit artikel in het kort

  • De energieprijzen vertonen momenteel heftige prijsbewegingen. Zo sterk dat sommige bedrijven zelfs hun operationele activiteiten stil leggen, omdat ze verlies lijden
  • Veel klanten vragen zich af wat het beste is als hun energiecontract binnenkort afloopt: variabele of vaste energietarieven?
  • Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van in welke mate je zekerheid wilt, omdat vaste tarieven meer zekerheid bieden dan variabele tarieven
  • Als je wilt, kun je nu alvast tarieven vastleggen die bijvoorbeeld ingaan over een half jaar om een mogelijke verdere stijging te voorkomen

 

Situatie 1: je hebt nu een energiecontract met een variabel energietarief

Situatie 2: je zakelijk energiecontract met vaste tarieven loopt nog minstens een jaar door

Situatie 3: je zakelijk energiecontract met vaste tarieven loopt binnenkort af

 

Situatie 1: je hebt nu een energiecontract met een variabel energietarief

Bij een variabel tarief voor zakelijke energie heb je een contract voor onbepaalde tijd. Vaak heb je die als je lange tijd niets gedaan hebt met je energiecontract. De vraag behorende bij deze situatie en de huidige marktontwikkelingen is daarmee: blijf je het variabele energietarief betalen of leg je de tarieven toch maar vast nu ze stijgende zijn?

Het antwoord op die vraag hangt af van in hoeverre je zekerheid wenst. Variabele energietarieven bieden je minder zekerheid dan vaste energietarieven. Standaard wijzigen de variabele tarieven twee keer per jaar: op 1 januari en 1 juli. Met de marktontwikkelingen van de afgelopen maanden is het vrijwel zeker dat de variabele tarieven 1 januari 2022 fors stijgen. Sommige leveranciers denken er zelfs over na om hun variabele energietarieven al vóór 1 januari bij te stellen vanwege de heftige prijsstijgingen. Kortom, heb je nu een variabel energietarief waar je tevreden over bent dan biedt dit geen garanties voor de nabije toekomst.  

Kies je liever voor zekerheid dan is het vastzetten van je energietarieven voor een bepaalde periode een goede optie. je bent er zodoende van verzekerd dat je de komende maanden niet te maken krijgt met (verdere) prijsstijgingen. Bovendien zijn vaste tarieven doorgaans voordeliger dan variabele tarieven. Mogelijk dat er op dit moment uitzonderingen zijn, maar vergeet niet dat de variabele tarieven op 1 januari weer wijzigen. Je profijt is dan mogelijk van korte duur.

Dan rest nog de vraag wat er gebeurt als de energieprijzen mogelijk dalen terwijl je net je tarieven hebt vastgelegd. Laten we voorop stellen dat energieprijzen niet te voorspellen zijn. Daarnaast ligt het, gezien de heftige prijsbewegingen op de energiemarkt en de visie van energie-analisten, niet in de lijn der verwachtingen dat de prijzen op korte termijn aanzienlijk dalen. 

 


Start je vergelijking voor de beste energietarieven van dit moment

 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 1000,- p/j

8.9
1898 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


 

Impact van de ontwikkelingen op de energiemarkt

De ontwikkelingen op de energiemarkt hebben sterke impact. Sommige bedrijven zetten bijvoorbeeld noodgedwongen hun operationele activiteiten stil, omdat ze verlies lijden door de hoge energieprijzen. Het is daarnaast de vraag of we voldoende gasvoorraad hebben voor komende winter. Nu, begin oktober, zijn de voorraden nog maar voor 58% gevuld en dat is historisch laag. Mede doordat de gaswinning in Groningen sterk is verminderd en de gasimport naar Europa tegenvalt. Kortom, door krapte op de gasmarkt stijgen de gasprijzen. Daarnaast zijn er nog twee belangrijke oorzaken van de prijsstijgingen. Namelijk de sterk gestegen olieprijs en de hoge kosten voor CO2-emissierechten.  

Ontwikkeling van de gasprijs

Ontwikkeling van de gasprijs in de afgelopen 3 jaar 

 

Situatie 2: je zakelijk energiecontract met vaste tarieven loopt nog minstens een jaar door

Heb je in het verleden een meerjarig energiecontract afgesloten en loopt deze niet binnen een jaar af? Strik eromheen en voorlopig niets aan doen. Maar blijf wel actief de energiemarkt in de gaten houden zodat je alvast een nieuw contract aanvraagt als de markt er beter voor staat. Voor nu: geniet van je contract, want je bent een van de gelukkigen die in het verleden zeer scherpe tarieven heeft vastgelegd.

Situatie 3: je zakelijk energiecontract met vaste tarieven loopt binnenkort af

Voor wie de einddatum van het zakelijk energiecontract in zicht is, komt ook een belangrijk keuzemoment. Namelijk, opnieuw vastleggen of kiezen voor variabele energietarieven?

In feite komt het op dezelfde vraag neer als bij situatie 1 waarbij je variabele energietarieven betaalt. Namelijk, kies je voor zekerheid? Wat wil zeggen: de tarieven vastleggen zodat je de komende periode gegarandeerd een verdere prijsstijging voorkomt? Of kies je voor meer risico: variabele energietarieven betalen die op 1 januari 2022 wijzigen?

Bijkomende vraag is voor welke contractduur je het beste kunt kiezen. We zien dat lange termijncontracten voor bijvoorbeeld drie jaar op jaarbasis voordeliger zijn dan eenjarige contracten. Tegelijkertijd kun je bij een eenjarig contract na een jaar opnieuw tarieven vastleggen. Het is dan natuurlijk hopen dat de energiemarkt is gedaald, maar het tegenovergestelde, een verdere stijging, is ook mogelijk. Dus ook hier baseer je jouw keuze op zekerheid versus risico.     

 

Handig om te weten

  • Handig om te weten: bij sommige energieleveranciers kun je nu alvast een energiecontract aanvragen en die in laten gaan op het moment dat je huidige contract afloopt. Ook als de einddatum ver in de toekomst ligt. Dit betekent dat je dus nu al tarieven kunt vastleggen die bijvoorbeeld over 6 maanden van start gaan. Handig voor als je het risico op verdere prijsstijgingen wilt voorkomen.

 

 

Bespreek direct met onze zakelijke energiespecialist wat de beste optie is voor jouw situatie

Anita - Minder.nl

Anita
Energiespecialist bij Minder.nl 

 


Start je vergelijking voor de beste energietarieven van dit moment

 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 1000,- p/j

8.9
1898 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.