Energiemarkt 2022 - Liveblog

In deze liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de energiemarkt. Al twee jaar hebben we te maken met een volatiele energiemarkt door de heftige prijsbewegingen. Aansluitend volgt nu de invasie van Rusland in Oekraïne die naast zijn invloed op vele mensenlevens ook de energiemarkt sterk beïnvloedt. Reden genoeg om hier het belangrijkste nieuws over de energiemarkt te delen met zakelijk Nederland.
Dinsdag 10 mei 2022, 10:49
Gazprom geeft enigszins opheldering waardoor gasprijs daalt
De eis van Rusland om gas in roebel te betalen, leverde veel verwarring op bij Europese lidstaten. Want staakt Rusland de gaslevering als de eis niet wordt ingewilligd, zoals ook is gebeurd voor Polen en Bulgarije? Deze onzekerheid zorgde er mede voor dat de gasprijs de afgelopen maand steeg. Gazprom gaf gisteren enigszins 'opheldering' over hoe gasafnemers de sancties kunnen ontwijken. Dit zorgde er direct voor dat de gasprijs een correctie naar beneden vertoonde. Zie de grafiek hieronder.
Ontwikkeling van de gasprijs vanaf mei 2021 tot nu
Woensdag 30 maart 2022, 10:11
Poetin wil gas uitbetaald krijgen in Roebel
Rusland kondigde opnieuw aan dat Westerse landen hun gasrekening voortaan in Roebel moeten betalen. De voorwaarde, die vorige week al aangekondig werd, zou betekenen dat de sancties die Europa heeft opgelegd aan Rusland aanzienlijk minder effect zullen hebben. Zowel Frankrijk als Duitsland lieten al weten niet akkoord te gaan met de eis van Rusland.
De gasprijs steeg direct na de eerste berichtgeving vanuit Rusland. Desondanks krijgt Gazprom, de Russische gasleverancier, van Poetin tot donderdag 31 maart de tijd om in de leveringscontracten aan te passen dat betalingen in Roebel moeten plaatsvinden. Aangezien Westerse landen niet bereid zijn om Poetins eis in te willigen, is het nog onzeker wat deze ontwikkeling betekent voor de levering van Russisch gas aan Europa en de Europese gasprijs.
Ondertussen is het Westen op diverse vlakken actief om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Onder andere de Verenigde Staten zijn bereid om meer vloeibaar LNG gas richting Europa te verschepen. Daarnaast huurt Nederland voor de komende jaren een LNG terminal die gebruikt wordt voor opslag en om vloeibaar LNG gas om te kunnen zetten in het voor ons bruikbare aardgas. Beide nieuwsberichten zorgden ervoor dat de gestegen gasprijs enigszins naar beneden werd gecorrigeerd.
Ontwikkeling van de gasprijs sinds januari 2020 tot nu
Donderdag 24 maart 2022, 15:36
Koopt Europa voortaan gezamenlijk energie in?
Europese leiders houden zich de komende dagen bezig met de vraag hoe Europa in de toekomst aan betaalbaar gas komt. Nu Europa af wil van Russisch gas moet nagedacht worden over een betaalbaar alternatief.
Op dit moment wordt gesproken over het gezamenlijk inkopen van gas door Europa. Nu koopt ieder land in Europa nog zijn eigen gas in. Door dit gezamenlijk in te richten, kunnen afspraken gemaakt worden voor de lange termijn (15 jaar) met gasexporterende landen zoals Egypte, Qatar en de VS. Wanneer deze landen de garantie hebben dat Europa voor langere tijd hun gas afneemt, kan een lage prijs worden afgesproken.
Het is belangrijk dat de Europese leiders snel tot een besluit komen. De Europese gasvoorraden moeten voor komende winter namelijk nog flink aangevuld worden. De huidige hoge gasprijs bemoeilijkt momenteel het aanvullen van de voorraden.
Woensdag 23 maart 2022, 13:01
Strengere eisen voor energieleveranciers vanuit ACM
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat extra eisen stellen aan energieleveranciers. De reden voor strengere regelgeving zijn de gestegen energieprijzen en de energieleveranciers die hierdoor failliet zijn gegaan. Met de strengere eisen wil de ACM de kans op faillissementen verkleinen en consumenten beschermen.
Voortaan moeten energiebedrijven hun financiële continuïteit en bedrijfsplan steviger onderbouwen. Daarnaast wil de ACM dat klanten van failliete energieleveranciers meer inspraak krijgen in welke leverancier de levering van stroom en gas overneem. Momenteel hebben ze hier geen keuze in en kregen sommige klanten plotseling aanzienlijk hogere energiekosten.
Een deel van de wijzigingen gaat waarschijnlijk per 1 oktober in, omdat de ACM deze zelf kan doorvoeren. Daarnaast dient een deel eerst afgestemd te worden met minister Jetten van Klimaat en Energie, omdat het om wijzigingen in de energiewet gaat.
Dinsdag 22 maart 2022, 12:30
Nederlandse Gasunie huurt Belgisch schip voor opslag LNG gas
Vanaf september dit jaar huurt Gasunie een Belgisch schip om het vloeibare gas ‘LNG’ op te kunnen slaan. Het doel is om de importcapaciteit van LNG in Nederland te vergroten zodat we minder Russisch gas hoeven te importeren.
Op de drijvende LNG-terminal kan vloeibaar gas opgeslagen worden. Dit gas is niet direct bruikbaar op ons gasnetwerk, maar wordt eerst omgezet naar aardgas dat wel geschikt is. Ook dit proces is mogelijk op het schip. In totaal kan er via de LNG-terminal op jaarbasis tot 5 miljard aardgas extra geïmporteerd worden op ons gasnet.
LNG wordt getransporteerd via schepen. We importeren het vanuit landen zoals Noorwegen, Australië Egypte en Qatar. Veel LNG is reeds ingekocht door Azië dat langetermijnafspraken met LNG-producerende landen heeft. Vrij beschikbare LNG gaat veelal naar landen die het meeste geld bieden.
Aangepast: vrijdag 11 maart 2022, 15:17
Overheid verlaagt btw op energie per 1 juli
Om de stijging van energiekosten te compenseren, verlaagt de overheid per 1 juli de btw op energie van 21% naar 9%. Deze compensatie komt bovenop de compensatieregelingen die 1 januari 2022 van start gingen, namelijk de lagere energiebelasting op stroom en de verhoogde Vermindering Energiebelasting (een bedrag dat je terugkrijgt van de overheid). Daarnaast wordt de accijns op benzine en diesel verlaagd op 1 april.
De verlaagde btw-regeling op energie geldt ten minste voor een half jaar en is onderdeel van een groter maatregelenpakket om de algehele koopkracht in Nederland te herstellen. In totaal is hiervoor 2,8 miljard euro voor gereserveerd.
Ontwikkeling van de gasprijs sinds januari 2020 tot nu
Dinsdag 8 maart 2022, 16:21
VS verbieden import Russisch olie. Europa (nog) niet
De Verenigde Staten hebben per direct een verbod opgelegd op de import van Russisch olie, olieproducten en steenkool. Het Verenigd Koninkrijk heeft aangegeven nog dit jaar het verbod door te voeren. Europa is momenteel bezig met zware sancties, maar gaat niet zo ver als een verbod.
De VS willen niet meer de oorlog in Oekraïne volop financieren met de aankoop van Russische grondstoffen. Voor Europa is een verbod op grondstoffen een lastigere maatregel om door te voeren vanwege de afhankelijkheid van Russisch gas. Europa importeert namelijk 40 procent van zijn gas uit Rusland.
Dinsdag 8 maart 2022, 09:17
Rusland dreigt met stopzetten gasexport via Nord Stream 1
De Russische minister van Energie heeft gedreigd geen gas meer te exporteren naar Europa door de gaspijpleiding Nord Stream 1. Dit is een belangrijke pijpleiding die rechtstreeks loopt van Rusland naar Duitsland. De aanleiding voor het dreigement waren de mogelijke Westerse sancties tegen Rusland vanwege hun invasie in Oekraïne. Europa is voor 40 procent afhankelijk van Russisch gas. Het stopzetten van de Russische gasexport zorgt niet direct voor problemen, maar het vullen van onze gasvoorraden voor de winter van ’22/’23 wordt wel bemoeilijkt.
Op dit moment wacht Rusland op de vergunning voor het in gebruik nemen van een soortgelijke, tweede belangrijke gaspijpleiding: de Nord Stream 2. Op het moment dat Rusland Oekraïne binnenviel heeft Duitsland echter aangegeven die vergunning vooralsnog niet te verlenen. Daarnaast verbieden Amerika en het Verenigd Koninkrijk mogelijk de import van Russisch gas en olie. Deze en andere sancties waren aanleiding voor de Russische minister om zijn dreigement te uiten. Vooralsnog blijft het bij een dreigement en houdt Rusland zich aan de afspraken wat betreft de gaslevering aan Europa. Desondanks steeg de gasprijs direct met meer dan 30%.
Maandag 7 maart 2022, 13:01
Gasprijs wederom op recordhoogte: 70% gestegen
Vorige week bereikte de gasprijs ook al records. Nu is de gasprijs in een dag tijd gestegen met 70%. De prijs van gas bij een maandcontract ligt op 335 euro per megawattuur. Een belangrijke aanleiding was de overweging van de Verenigde Staten om de import van Russische olie te verbieden. Hierdoor steeg ook de olieprijs.
Ontwikkeling van de gasprijs sinds januari 2020 tot nu
Woensdag 2 maart 2022, 18:13
Gasprijs bereikt opnieuw een recordhoogte
Op woensdag bereikte de Europese gasprijs opnieuw een record. In Nederland kwamen de kosten voor gas boven de €194 per megawattuur uit. Een stijging van 35% ten opzichte van de dag ervoor.
Een belangrijke oorzaak voor de stijging was de onzekerheid over de levering van Russisch gas. Gedacht werd dat bestaande afspraken over gaslevering niet werden nagekomen en dat er geen nieuwe afspraken met Russisch gasleverancier Gazprom over levering gemaakt zouden worden.
Ontwikkeling van de gasprijs sinds januari 2020 tot nu