Joost Minder.nl
8.9
1861 beoordelingen op Feedback Company

Energiebedrijf Delta in financiële problemen

Main Image

De ontwikkelingen in energieland volgen elkaar snel op. Dit zorgt vaak voor mooie kansen, voor burgers, bedrijven en overheden. Maar sommige ontwikkelingen pakken minder goed uit voor een speler in de energie. Maandag 18 april heeft energiemaatschappij Delta kenbaar gemaakt dat het takken moet afstoten om financiëel te kunnen overleven. Welke veranderingen in de markt maakt dat een energiebedrijf tot deze beslissing moet komen?

 

Delta is niet alleen een energieleverancier. Ze zorgen ook voor infra- en milieudiensten en zijn ook leverancier van internet, telefonie, radio en tv. Provincie Zeeland is de thuisbasis en haar burgers zijn de belangrijkste afnemers van de producten en diensten van Delta. Maar met de huidige rode cijfers, kan Delta niet meer blijven functioneren in de huidige rol. Het is noodzakelijk dat delen worden afgestoten om een faillissement te voorkomen. In 2015 had Delta al met een verlies te kampen. Ze hebben eerder grote risico’s genomen met de inkoop van gas. De Sloecentrale in Vlissingen-Oost is een gasgestookte centrale, maar deze was nauwelijks meer in bedrijf. De concurrentie was goedkoper en dat maakte dat het niet meer winstgevend was om de Sloecentrale in bedrijf te houden.

 

Reddingsplan

De provincie Zeeland is voor 50% aandeelhouder in het bedrijf en voelde zich eerder dit jaar verantwoordelijk om Delta van de ondergang te redden. Met een reddingsplan van 200 miljoen euro zouden belangrijke stappen gemaakt kunnen worden. Inmiddels is de situatie zo nijpend, dat dit reddingsplan niet genoeg is. Het bedrijf moet onderdelen gaan afstoten om gezond verder te kunnen. De verkoop van de afvalverwerkingstak en een windpark, eerder, hebben de schulden flink verlaagd. Helaas niet voldoende. Vanwege de slechte cijfers moest de directeur dit jaar al opstappen. De ondernemingsraad kon zijn royale salarisverhoging niet accepteren en ook de publieke aandeelhouders hadden hier problemen mee.

 

Splitsing energiebedrijf

Energiebedrijven moeten vandaag de dag hun diensten splitsen. Volgens de wet “splitsing energiebedrijven” uit 2015 moet ieder bedrijf een aparte onderneming voor de commerciële levering van stroom en gas enerzijds vormen en een aparte onderneming voor het beheer van elektriciteits- en gasnetten. Bedrijven als Nuon en Essent hebben jaren geleden deze splitsing al in gang gezet. Delta heeft de wet aangevochten en lijkt daar nu zelf de dupe van geworden te zijn. De rechter heeft bepaald dat de wet voldoet en dat Delta zich dus alsnog op moet splitsen. Dit heeft tot gevolg dat de productie- en leveringstak met haar energiecentrales op eigen benen moet staan, maar in deze concurrerende tijden lukt dat niet.

 

Optelsom

Uiteindelijk is de huidige situatie waarin Delta verkeert, te wijten aan verschillende factoren. De optelsom maakt dat het bedrijf nu ernstige financiële problemen heeft. Delta wil alle activiteiten zoveel mogelijk bij één partij onderbrengen. Er is kans dat dit niet mogelijk is, dus ook andere opties worden onderzocht. Vooral de kerncentrale in Borssele vraagt om een goede oplossing. Overname door een buitenlandse partij is wettelijk gezien niet mogelijk. Er is een kans dat het in handen zal vallen van de staat.

 

Voor veel burgers en bedrijven is dit een ver-van-het-bed-show. Voor de honderden of zelfs meer dan 1.000 medewerkers van Delta van wie hun baan op te tocht staat, is dit natuurlijk alles behalve ver-van-hun-bed. De directeur van Delta, Frank Verhagen, claimt in de Zeeuwse media dat zijn bedrijf niet wankelt. We hopen met hem en zijn medewerkers dat er mooie oplossingen gevonden kunnen worden voor de situatie waarin het bedrijf nu verkeert.