Joost Minder.nl
8.9
2103 beoordelingen op Feedback Company

Klopt de eindafrekening van je zakelijke energieleverancier? Hier de ultieme checklist.

Main Image

Een eindafrekening van je zakelijke energieleverancier die klopt: daar kun je geen 'nee' tegen zeggen. Nu het einde van het jaar in zicht is lopen veel zakelijke energiecontracten af. Een goed moment dus om te checken of je zakelijke energieleverancier de eindafrekening goed heeft opgesteld. Met deze ultieme checklist weet je het snel genoeg.

Snel naar één van de stappen in de checklist? 
Check 1 - Klopt het energieverbruik?
Check 2 - Kloppen de leveringstarieven?
Check 3 - Controleer de aansluitcapaciteit
Check 4 - Ontvang je nog geld terug?

In veel gevallen klopt de eindafrekening (of jaarafrekening) van je energie, maar soms ook niet. Nét een iets hoger leveringstarief voor gas en stroom rekenen dan is afgesproken. Of er staat een hoger verbruik geregistreerd dan werkelijk het geval is. Kortom, foutjes zijn zo gemaakt. Dit is extra vervelend als je in het verleden juist hebt gelet op de scherpste energiedeal voor zo laag mogelijke kosten. Voorkom een hogere rekening en gebruik onze checklist voor het checken van de eindafrekening.

 

checklist eindafrekening zakelijke energie controleren

Een goed begin is het halve werk

We weten het: er zijn leukere dingen te doen dan de zakelijke energierekening controleren. Maak het daarom zo simpel en leuk mogelijk. Zorg dat je al het benodigde klaar hebt liggen:

  • Het huidige zakelijke energiecontract
  • De meest recente jaar-/eindafrekening
  • De vorige jaar-/eindafrekening
  • Vergeet ook dit niet: neem een lekker kopje koffie of thee en speel je favoriete muziek af!

De check gaat beginnen

Ben je geïnstalleerd? Dan begint nu de check.

1. Controleer het energieverbruik

De eerste check is voor het controleren van het energie zakelijk verbruik: heeft de energieleverancier het juiste gas- en stroomverbruik genoteerd? Dit wordt vastgesteld aan de hand van je meterstanden. Bekijk daarom:

  1. Of de meterstanden die jij onlangs hebt doorgegeven aan de energieleverancier kloppen met de eindstanden van je energiemeter die op de meest recente eindafrekening staan.*
  2. Of de beginstanden op de recente eindafrekening gelijk zijn aan de eindstanden die genoteerd staan op je vorige eind-/jaarafrekening.
  3. Kloppen de standen? Reken dan je totale verbruik uit door de meterstanden van stap 2 in mindering te brengen op de meterstanden van stap 1. Controleer vervolgens of de leverancier met het juiste verbruik de leveringskosten uitrekent.

   *Heb je al een slimme meter? Dan geeft die automatisch de meterstanden door aan de
     netbeheerder. En die weer aan de energieleverancier Dit gaat ongemerkt. Je kunt daarom
     het beste de standen op de slimme meter jaarlijks noteren en als je contract eindigt.


2. Kloppen de leveringstarieven gas en stroom?

Wat je niet wilt, is dat je opeens heel andere tarieven betaalt dan je hebt afgesproken toen je het zakelijk energiecontract vastlegde. Dus kijk op de eindafrekening naar de leveringstarieven per kWh stroom en m3 gas. Staan deze ook zo genoteerd in het zakelijk energiecontract? Hetzelfde geldt voor de vaste leveringskosten die je onder andere voor de administratie betaalt. Is dit niet opeens een hoger bedrag dan afgesproken?

Alhoewel de eindafrekening van zakelijke leveranciers steeds beter te begrijpen zijn, kunnen er ook nog onduidelijkheden voorkomen. Als bijvoorbeeld tussentijds de energiebelasting of de netbeheerkosten veranderen, kunnen er met gemiddelde bedragen gerekend worden. Dit maakt het lastig te achterhalen of de tarieven kloppen en daarom juist iets waar je op dient te letten.

De ACM houdt toezicht op de energiemarkt en verplicht energieleveranciers om niet meer met gemiddelde tarieven te rekenen. Dit geldt voor de particuliere markt. Over het algemeen passen leveranciers dezelfde regels toe voor kleinzakelijke klanten, maar ga hier niet vanuit. 


Altijd scherpe actietarieven voor je zakelijke energie? Vergelijk online energieleveranciers en vind direct het best passende energiecontract voor jouw bedrijf.

 
Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk



3. Controleer de aansluitcapaciteit

Je energiemeter is van een bepaalde zwaarte. Dit noem je de aansluitcapaciteit van je energiemeter en kan bijvoorbeeld 3x35A zijn. De aansluitcapaciteit bepaalt hoeveel netbeheerkosten je betaalt. Hoe zwaarder de aansluiting, hoe hoger de netbeheerkosten.

Hieronder zie je een voorbeeld van het verschil in kosten tussen verschillende type stroomaansluitingingen*:

  • Je betaalt jaarlijks ruim € 200,- netbeheerkosten voor een aansluiting van 3x25A.
  • Voor een aansluitcapaciteit die net een stapje zwaarder is, 3x35A, betaal je ruim € 800,-. Vier keer zoveel.

Je wilt dus niet dat hier een foutje mee wordt gemaakt op de eindafrekening. Ga daarom na of de aansluitcapaciteit die genoteerd staat op je eindafrekening overeenkomt met je werkelijke capaciteit.

*Kosten bij een van de grootste netbeheerders van Nederland (peildatum 2018).

4. Ontvang je nog geld terug?

Op je kosten voor zakelijk energie krijg je meestal een bedrag terug. Dit zijn bijvoorbeeld de Vermindering Energiebelasting (VEB) en een cashback.

De VEB is een bedrag die de overheid aan iedere zakelijke verbruiker met een verblijfsfunctie uitkeert, omdat gas en stroom een eerste levensbehoefte zijn. Als bij de aanbieding een cashback hoort, ook wel een welkomstkorting, dan verrekent de zakelijke energieleverancier deze vaak op de eindafrekening. Check daarom of de VEB en eventueel de welkomstkorting op de eindafrekening staat.

 

Geld terug op je zakelijke energiekosten

 

Een negatief energieverbruik en de VEB

Kan dat: een negatief energieverbruik? Jazeker. Als je zakelijke zonnepanelen meer opwekken dan je bedrijf in totaal verbruikt. Hieronder zie je een rekenvoorbeeld:

  • Je zakelijke zonnepanelen wekken 2000 kWh op.
  • Je zakelijk verbruik is 1500 kWh.
  • Dan is het zakelijk verbruik -500 kWh (voor die 500 kWh krijg je een terugleververgoeding).

Nu komt het mooie: ook met een negatief ‘verbruik’ krijg je Vermindering Energiebelasting. Dus controleer of je de VEB tegenkomt op de eindafrekening.

Onder de streep

Uiteindelijk wordt gekeken naar wat je in totaal aan een voorschotbedrag hebt betaald en wat de volledige energiekosten waren. Vervolgens wordt dit met elkaar verrekend. Onder de streep op de eindafrekening van je zakelijke energie zijn daarna twee uitkomsten mogelijk:

  • Of je ontvangt geld van de zakelijke energieleverancier.
  • Of je moet de leverancier geld bijbetalen.

De eindafrekening klopt niet. Wat nu?

Dé plek waar je moet zijn als je een foutje tegenkomt op je eindafrekening is je energieleverancier. Neem dus contact op met je leverancier als er iets aangepast moet worden. De contactgegevens vind je op onze pagina over zakelijke energieleveranciers.   

Verschil jaarafrekening en eindafrekening zakelijke energie

In zowel de jaarafrekening als de eindafrekening van de zakelijke energieleverancier wordt de balans opgemaakt: wat heb je betaald en hoeveel waren de totale energiekosten? Het verschil zit in wanneer je de rekening onvtangt. Een eindafrekening ontvang je namelijk wanneer je het contract hebt opgezegd. Een jaarafrekening ontvang je ieder jaar rond hetzelfde tijdstip nadat je contract is ingegaan. 

Eindafrekening betekent tijd voor een nieuw contract

Ontvang je de eindafrekening of jaarafrekening dan is het tijd om een nieuw zakelijk energiecontract aan te vragen. Je betaalt dan altijd de scherpste energietarieven in plaats van dat je automatisch duurdere verlengingstarieven gaat betalen. Op jaarbasis scheelt dit veel geld.

Vergelijk energie zakelijk en bespaar.

 
Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


               
Annemieke - Minder.nlGeschreven door:
Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt.

"Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij."