My Site : 3 tips voor het beste grootzakelijke energiecontract : 3 tips voor het beste grootzakelijke energiecontract

3 tips voor het beste grootzakelijke energiecontract

Main Image

Het is herfst en daarmee voor bedrijven vaak hét moment in het jaar om weer de zakelijke energiecontracten te heroverwegen: ga ik het contract bij mijn huidige leverancier verlengen? Of levert overstappen van energieleverancier iets op vanwege betere voorwaarden en scherpe tarieven? Ons advies: neem even de tijd en moeite om te bepalen wat in uw specifieke situatie de beste optie is. In dat geval is het wel zo handig als u weet waar u moet beginnen en waar u het beste op kunt letten. Minder.nl helpt u met onderstaande drie tips graag op weg naar het beste energiecontract.

1. Controleer de einddatum en opzegtermijn van uw huidige zakelijke energiecontract.

De einddatum en opzegtermijn van uw huidige zakelijke energiecontract zijn erg belangrijk. U doet er verstandig aan beiden te controleren voordat u besluit een nieuw energiecontract af te sluiten en de huidige op te zeggen. Bevindt u zich nog binnen de opzegtermijn van uw huidige contract, dan zit u goed en voorkomt u een opzegboete. Als uw opzegtermijn is verstreken, wordt uw contract bij veel leveranciers automatisch met een jaar verlengd. Zorg dat u alleen een nieuw energiecontract afsluit als u zeker weet dat u niet vast zit aan een lopend of (automatisch) verlengd contract.

Minder.nl heeft een overzicht opgesteld van de opzegtermijnen per energieleverancier. Controleer wel alsnog uw eigen contract, want de daarin geldende opzegtermijn is bindend. Als u besloten heeft om een nieuw energiecontract aan te gaan, rest alleen nog het opzeggen van uw huidige energiecontract. Met een voorbeeld opzegbrief van Minder.nl doet u dit eenvoudig. U vult alleen nog een aantal persoonlijke gegevens in, ondertekent de brief en hij is klaar om te versturen.

2. Bepaal welke voorwaarden u belangrijk vindt in een grootzakelijk energiecontract.

Stel, u heeft besloten dat het tijd is om uw grootzakelijke energiecontract te heroverwegen. U heeft dan zeer waarschijnlijk bij diverse energieleveranciers offertes opgevraagd of u heeft wellicht zelf een online vergelijking gemaakt. Vervolgens liggen diverse offertes op uw bureau en is het zaak om uit alle informatie de juiste keuze te maken. Het helpt om vast te stellen wat u belangrijk vindt in een grootzakelijk energiecontract. Om dit proces te vereenvoudigen heeft Minder.nl een aantal criteria op een rij gezet.

         VASTE OF VARIABELE PRIJS

Met een vaste prijs weet u waar u aan toe bent gedurende de looptijd van uw energiecontract. U heeft de zekerheid dat de leveringsprijs tussendoor niet verandert. Met een variabele prijs bent u afhankelijk van wat de energiemarkt doet. Stijgen de tarieven? Dan de energieprijzen in uw contract waarschijnlijk ook. Dalen de energieprijzen? Dan profiteert u hier juist van. Of u voor een vast of variabel tarief moet kiezen, is daarom afhankelijk van hoeveel zekerheid u wilt.
 

          ELEKTRICITEIT FUELMIX

Heeft u een expliciete voorkeur voor grijze of groene energie?  Indien u voor groene energie kiest, heeft u veelal drie opties:

  1. Energie opgewekt met waterkracht
  2. Energie opgewekt uit biomassa
  3. Energie opgewekt met Nederlandse wind

         GAS FUELMIX

Ook voor gas geldt de keuze voor grijs of groen. De opties voor groen gas:

  1. CO2-gecompenseerd gas: de CO2-uitstoot bij de gasproductie wordt gecompenseerd door het planten van bomen.
  2. Biogas opgewekt uit biomassa zoals koeienmest of compost.

         BANDBREEDTE

De bandbreedte bepaalt in hoeverre uw werkelijke jaarverbruik aan energie mag afwijken van wat u van tevoren heeft ingeschat. U geeft namelijk vooraf aan bij uw leverancier wat u het komende jaar maximaal verwacht te gebruiken. De leverancier koopt vervolgens energie in met deze inschatting. De bandbreedte wordt aangeduid in percentages: 15%, 30% of onbeperkt. Hoe ruimer de bandbreedte, hoe minder kans op ongewenste bijkomende kosten in de toekomst.  

         OVERSLUITOPTIE (REPRICE OPTIE)

Met de oversluitoptie kunt u tussentijds uw grootzakelijke energiecontract oversluiten. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een marktprijsdaling terwijl uw huidige energiecontract nog loopt. De oversluitoptie zorgt dat u hier evengoed van kunt profiteren in ruil voor een contractverlenging.

          CONTRACTDUUR IN JAREN

Welk contractduur u het beste kunt afsluiten, is afhankelijk van twee factoren:

1. In hoeverre u wilt omkijken naar het energiecontract. Bij een eenjarig contract komt dit elk jaar weer terug. Maar u kunt ook kiezen voor een drie- of vijfjarig contract en dan bent u er voorlopig weer vanaf.

2. De situatie van de energiemarkt. Indien de verwachting is dat de energieprijzen gedurende een langere periode stijgen, is een langdurig contract vaak interessant. Bij een verwachting van een ‘daling’ van de markt is een korter durend contract juist interessant. 

          BETALINGSWIJZE

De energierekening kunt u betalen via automatische incasso of met een factuur. Vaak krijgt u korting wanneer u voor automatische incasso kiest.

          BETALINGSTERMIJN

Betalingstermijnen zijn 14 of 30 dagen. Kiest u voor een betalingstermijn van 14 dagen, dan krijgt u over het algemeen een korting.

          FACTURATIEMOMENT

Facturen zijn vooraf te betalen met een voorschot of achteraf gebaseerd op uw werkelijke verbruik. Heeft u geen voorkeur? Bekijk dan wat de goedkoopste optie is.

3. Bekijk je inkoop door een strategische bril: wat doen de energiemarktprijzen?

Over de tijd genomen schommelen grootzakelijke energietarieven. Zoals de grafieken hieronder laten zien, daalden de energietarieven sinds 2010. Sinds kort zien we juist weer een stijgende trend van de energieprijzen. Gezien deze marktsituatie is het daarom voor grootzakelijke bedrijven interessant om het energiecontract nu onder de loep te nemen en actie te ondernemen: een nieuw contract afsluiten of verlengen? Ook kan het momenteel interessant zijn om de prijs voor een iets langere periode vast te zetten gezien de huidige marktontwikkelingen. Alhoewel niemand het verloop van de energiemarkt kan voorspellen. Wilt u weten welke factoren bijdragen aan een stijging of een daling van de energieprijzen? Lees dan ons eerdere blog hierover.

Marktprijzen elektriciteit Minder.nl

Marktprijzen gas Minder.nl

Als grootzakelijk bedrijf is elke kostenbesparing welkom. Als dit gerealiseerd kan worden met een minimale inspanning, dan is dat helemaal mooi meegenomen. Online zakelijke energievergelijker Minder.nl helpt u graag. Onze ambitie is de grootzakelijke energiemarkt transparant en minder complex te maken. Zodat u minder energiekosten betaalt en hiervoor een minimale inspanning hoeft te verrichten.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk